Hoeveel ml kun je in de bilspier injecteren? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoeveel ml kun je in de bilspier injecteren?

3 min read

De hoeveelheid te injecteren vloeistof mag nooit meer dan twee milliliter zijn. En er worden vaak alleen vloeistoffen toegediend die een langzame resorptie moeten hebben, bijvoorbeeld insuline, heparine en morfine.

Wat is het gevaar bij een te diep uitgevoerde intramusculaire injectie?

Bij een onkundige injectietechniek kan de injectievloeistof te diep of juist niet diep genoeg geïnjecteerd worden. Dat kan leiden tot weefselschade of onbedoelde subcutane of intramusculaire injecties.

Waar injecteren in de bil?

Traditioneel wordt in de boven/ buitenzijde (dorsogluteaal) van de bil geïnjecteerd. Echter de buikzijde (ventroglueaal) heeft de voorkeur. De kans op het aanprikken van een zenuw of bloedvat en het per ongeluk subcutaan injecteren is kleiner.

Hoe diep naald intramusculair?

Intramusculair (in de spier)

Loodrecht inspuiten (haaks op de spier). Naald minimaal 4 cm. Spuit ruim boven de wervels.

Hoeveel ml injectievloeistof kan je in de dijbeenspier injecteren?

De hoeveelheid te injecteren vloeistof mag nooit meer dan twee milliliter zijn. En er worden vaak alleen vloeistoffen toegediend die een langzame resorptie moeten hebben, bijvoorbeeld insuline, heparine en morfine.

Welke drie omstandigheden bepalen de keuze voor de juiste injectieplaats?

Keuze van de injectieplaats

  • Buik (snelle insuline-absorptie) De injectie gebeurt best op een handbreedte aan weerszijden van de navel. …
  • Dijen (langzame insuline-absorptie) Inspuitingen gebeuren best enkel in het bovenste buitenste deel van de dijen. …
  • Billen (langzame insuline absorptie)

Welke naald gebruik je voor intramusculair?

Voor intramusculaire injecties wordt een iets dikkere en langere naald gebruikt. Bijvoorbeeld de 0,8 x 25mm of de 0,8 x 40mm (groene naald) voor volwassenen en de 0,8 x 16mm (groene naald) voor kinderen. De lengte van de naald wordt ook bepaald door de dikte van de onderhuidse bindweefsellaag.

Hoe herken je een Intracutane ligging van de naald?

De Mantoux-test is de meest voorkomende indicatie voor het gebruik van de intracutane injectietechniek. Breng de injectienaald, met de punt naar boven gekeerd, langzaam en in een hoek van 10 graden ten opzichte van het huidoppervlak in.

Waar in bovenarm injecteren?

Injectie in de armen gebeurt bij voorkeur in het bovenste zijdelingse deel van de armen. Het onderhuids vetweefsel is hier bij de meeste patiënten voldoende om een subcutane injectie te geven. De injectie wordt bij voorkeur gegeven aan de zijkant en enigzins aan de achterkant van de arm.

Waarom geen insuline injecteren in de bovenarm?

De opname van insuline verschilt echter vanuit arm, bil, bovenbeen of buik. Injectie in de bovenarm wordt afgeraden omdat de kans op intramusculaire in plaats van subcutane toediening daarbij groter is. Opname vanuit de buik gaat sneller dan vanuit de bil en het bovenbeen.

Waar mag je niet intramusculair injecteren?

u kunt geen injectie plaatsen op plaatsen waar u een vochtophoping (oedeem), trombose, verlammingsverschijnselen of zichtbare bloedvaten heeft. het medicijn etanercept kunt u het best in uw bovenbeen injecteren.

Waarom spuit in arm?

“Dat is eigenlijk willekeurig”, zegt programmamanager Hans van Vliet van het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM: “Het voordeel van in de spier spuiten, is dat je wat minder last hebt van een ontstekingsreactie. Het voordeel van onderhuids prikken, is dat daar net weer iets meer cellen zitten van het immuunsysteem.”

Doet een prik in je bovenarm pijn?

Nadat je de prik hebt gekregen, doet de plek waar de prik in je arm ging soms een beetje pijn. Ook kan je een paar dagen last hebben van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat noemen we bijwerkingen.

Wat is het risico van te snel injecteren?

Een van de mogelijke complicaties is het per ongeluk aanprikken van een bloedvat. Wanneer de medicatie dan toch ingespoten wordt, kan dit direct in het bloedvat terecht komen. In ernstige gevallen leidt dit mogelijk tot shock of coma.