Hoeveel kost een natuurlijk zwembad? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoeveel kost een natuurlijk zwembad?

4 min read

De gemiddelde prijs van een aangelegde zwemvijver van 30 vierkante meter van 100 cm diep start rond 25 000 euro. Een zwemvijver van 30 m2 en 150 cm diep kost al snel 40 000 euro. Een goed aangelegde zwemvijver kost net zoveel als een zwembad. Hoe dieper je zwemvijver, hoe meer druk de bodem moet kunnen opvangen.

Wat is goedkoper zwembad of zwemvijver?

Een zwemvijver is een prima alternatief voor een zwembad. Het is ecologischer én goedkoper. Maar je moet er wel tegen kunnen dat je water groen is en flink wat insecten er ook tuk op zijn.

Hoe maak je een natuur zwembad?

Een zwemvijver graaf je dieper dan een vijver. De diepte van een zwemvijver ligt tussen de 140 en 180 cm. Door deze diepte kun je zwemmen in de zwemvijver zonder dat je de bodem raakt. Tegelijkertijd zorgt de zon er natuurlijk voor dat het zwemwater opwarmt.

Wat kost een zwem vijver?

De prijs van een zwemvijver varieert naargelang de oppervlakte, locatie, vorm, vloer- en wandbekleding en afwerking. Grofweg schommelt de prijs voor een zwemvijver tussen 15.000 en 40.000 euro (incl. btw en plaatsing).

Hoe werkt een natuurlijk zwembad?

Met een circulatiepomp kan het water van het filtersysteem naar het zwemgedeelte vloeien en omgekeerd. Het water wordt gezuiverd dankzij deze planten. Zij voeden zich met micro-organismen die zich in het water bevinden. Na deze ‘waterzuivering’ moet het water door het poreuze gedeelte zoals vulkanische stenen sijpelen.

Hoeveel kost een zwemvijver onderhoud?

Een natuurlijk filtersysteem zorgt voor de filtering van het water in je zwemvijver. Er bestaan twee soorten filtersystemen: een helophytenfilter of een zandfilter.
Keuze 3: Type filtersysteem.

Onderdeel Gemiddelde prijs (inclusief btw)
Lavastenen € 5 per stuk
Zandfilter € 400

Heb je een vergunning nodig voor een zwemvijver?

Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.

Wat kost een zwembad in de tuin?

Denk aan het bouwklaar maken van je tuin en het gat (750 euro), betonvloer (800 euro), bouwmateriaal huren (1.000 euro) en ga zo maar door. Het zwembad laten aanleggen kost al gauw 20.000 tot 30.000 euro (inclusief zwembad). Tip: stel vooraf een budget op en vraag bij diverse partijen offertes op!

Hoe maak je een vijver zonder folie?

In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.

Kun je van een vijver een zwembad maken?

Een zwemvijver is een vijver die zo is ingericht dat je erin kunt zwemmen. Daarvoor moet hij in ieder geval groot genoeg zijn en zuiver gehouden worden door een filtersysteem. Sommige mensen noemen de zwemvijver ook wel een natuurlijk zwembad waar geen chloor aan te pas komt.

Kan een vijver zonder filter?

Waterplanten planten is natuurlijk een goed begin, maar de vijver helder houden zonder filter is hierdoor niet direct een feit. Je zult geduld moeten hebben. De planten moeten namelijk eerst groeien en zichzelf volledig ontwikkelen voordat ze kunnen beginnen met het schoonmaken van je vijver.

Hoe maak je een natuurlijke vijver?

Aanlegtips natuurvijver

  1. Kies voor de natuurvijver een lichte plek zodat zuurstofplanten goed kunnen groeien. …
  2. Om vissen te houden moet een natuurvijver minimaal 80 cm diep zijn. …
  3. Geef een natuurvijver een goede start door in het diepe gedeelte voldoende en gevarieerde zuurstofplanten te planten.

Kun je in een vijver zwemmen?

In iedere vijver kan en mag je zwemmen. Het water is vrijwel altijd biologisch gezien gezond. Echter in een kleine vijver is het dan meer poedelen dan zwemmen. Dus moet een vijver waar je in kan zwemmen, flink groot zijn.

Wat is een natuurlijke zwemvijver?

Natuurvijver

In tegenstelling tot een standaard zwemvijver, heeft een natuurvijver een informele of natuurlijke vorm. De zuiverende planten staan in het zwembassin zelf en de zijkanten van het zwembad lopen vloeiend over in de tuin. Zo lijkt het of de vijver er al van nature was en helemaal niet is aangelegd.

Hoe maak je zelf een zwemvijver?

Stap voor stap een zwemvijver zelf aanleggen

  1. Stap 1: Het vormen van een idee. …
  2. Stap 2: Het idee uitwerken in je tuin. …
  3. Stap 3: Graven. …
  4. Stap 4: Een gewaarschuwd mens telt voor twee. …
  5. Stap 5: De pomp plaatsen en leidingen leggen. …
  6. Stap 6: Bodembedekkers. …
  7. Stap 7: Twee emmertjes water. …
  8. Stap 8: De moeraszone inrichten.

Hoe diep moet een zwemvijver zijn?

Voor het goed functioneren van een zwemvijver is een minimumbreedte van 3,5 meter zeker aangewezen. De ideale diepte is 1,5 meter. Studies wijzen aan dat dit voor zwembaden de veiligste diepte is. Omdat een zwemvijver ook een zuiveringsgedeelte heeft is hij meestal groter dan een zwembad.

Hoe groot is een gemiddelde zwemvijver?

De meeste zwemvijvers hebben een oppervlakte van 60 tot 150 vierkante meter. Bij ecologische zwemvijvers moet er echter nog een tamelijk deel van die oppervlakte gebruikt worden voor moeraszone of vegetatiezone van de zwemvijver.

Hoe groot mag een zwemvijver zijn?

Vanaf een oppervlak van 60 m2 kan men er echt royaal in zwemmen. Er moet ook nog een vegetatiegordel en/of moeraszone bij. In de praktijk nemen de meeste van deze vijvers 70 tot 150 m2 ruimte in beslag. Dat betekent dat ze meestal wat groter zijn dan de gemiddelde klassieke zwembaden.