Hoe ziet een Mandevilla plant eruit?
4 min readMandevilla heeft behalve mooie bloemen, ook prachtig, glanzend groen blad. De bloemkleuren variëren van wit, rozewit, roze, dieproze tot rozerood. Ideale tinten om met andere planten te combineren. De plant komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika en vindt onze zomer fantastisch.
Wat is het verschil tussen Mandeville en Sundaville?
Sundaville is een klimplant die oorspronkelijk uit tropisch Zuid Amerika komt. Deze plant wordt ook wel mandeville of Dipladenia genoemd. De Sundaville staat graag op een warm en beschut plekje, maar niet in de volle zon. Ook houdt Sundaville van vochtige grond zonder ‘natte voeten’ te krijgen.
Kan een Mandevilla ook binnen?
De Mandevilla is niet winterhard, dus zodra de winter invalt is het tijd om afscheid te nemen of hem naar binnen te halen en vorstvrij op een koele (rond 7°C) plek te overwinteren. Geef de plant in de winter weinig water, maar zorg wel dat de aarde niet uitdroogt.
Kun je een Mandeville overhouden?
Een Mandeville is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende.
Waarom krijgt mijn Mandevilla gele bladeren?
Het midden van de plant krijgt duidelijk te weinig zonlicht en zal het blad laten vallen. In het najaar schijnt de zon minder en wordt de lucht vochtifer. De plant wordt dan in zijn geheel wat geler.
Wat is het verschil tussen Dipladenia en Mandevilla?
Heel wat cultivars die Mandevilla worden genoemd, zijn eigenlijk Dipladenia’s, wat een veel groter geslacht is met meer soorten. Veel Dipladenia-cultivars bloeien in allerlei tinten tussen zuiver wit, roze en warmrood. Van binnen zijn de bloemen soms geel tot geelroze.
Hoe hoog wordt een Mandevilla?
De plant, met heerlijk geurende bloemen, is geschikt voor balkon en terras. Het is een klimplant die geleid en aangebonden moet worden. Hij kan tot ongeveer viereneenhalve meter hoog groeien.
Kan een Dipladenia binnen?
De Dipladenia behoort tot de niet winterharde planten. Haal de plant in de winter naar binnen. Plaats hem binnen op een plek met zoveel mogelijk zon, bijvoorbeeld bij het raam. Schrik niet als je Dipladenia in de winter niet bloeit of zelfs wat bladeren verliest.
Kan Sundaville binnen?
Het beste is om Sundaville in een pot bij een temperatuur van ongeveer 10 à 14 graden binnen in een vorstvrije ruimte waar licht binnen komt, te laten overwinteren. Zorg er ook voor dat de plant met een droge kluit in de pot naar binnengaat. Een natte kluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten.
Hoe vaak Mandevilla water geven?
Je kunt je Mandevilla het beste één keer per week water geven (als het niet regent). Als het langere tijd erg warm is, geef je de plant om de dag water. Een plantenbak met bodemgat raden wij sterk aan, op deze manier kan er namelijk overtollig water weglopen (na een flinke regenbui).
Hoe vaak Sundaville water geven?
In het algemeen is het voldoende om een Sundaville® 1x per week water te geven. Zorg ervoor dat er een gat in de bodem van de pot zit, zodat het overtollige water kan weglopen. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten.
Hoe verzorg ik een Dipladenia Mandevilla?
De Mandevilla houdt van warmte en heeft het liefst een standplaats in de halfschaduw of in de volle ochtend- of avondzon. Zet de plant in goed doorlatende, matig vochtige grond en geef deze regelmatig water. In het voorjaar heeft de Mandevilla behoefte aan extra voeding zodat hij lang en rijk blijft bloeien.
Hoe snoei je een Mandevilla?
Na een seizoen lang bloeien en groeien is het goed om de plant wat terug te snoeien. Dit zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer mooi in model zal zijn. Verwijder hiervoor lange takken, maar zorg er wel voor dat je plant nog groene bladeren behoudt. Je kunt dit het beste eind september, of begin oktober doen.
Hoe stek ik een Mandevilla?
Stekken doe je bij voorkeur in de maand juni
Je snijdt of je knipt de stekken van de mandevilla nu. Neem daarbij stekken van rond de 6 centimeter. Met daarbij tenminste één volgroeid bladpaar. Je knipt ondertussen de bloemtros van de stekjes af.