Hoe ziet een esdoornblad eruit? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe ziet een esdoornblad eruit?

6 min read


Wat is de bladvorm van de esdoorn?

De grote bladeren zijn handvormig met meestal vijf slippen. Soms zijn het er maar drie maar ook wel zeven. De slippen lopen spits toe en de randen zijn dubbel gezaagd. De bladeren lijken daarmee wel iets op die van de Plataan (pseudoplatanus betekent gelijkend op de plataan).

Hoe ziet het blad van een esdoorn eruit?

Het blad van de esdoorn kan ook drie of zevendelig zijn. De bladeren staan recht tegenover elkaar aan de tak en kruisgewijs aan de takken. Het blad heeft een gezaagde rand en een rode bladsteel. Aan de onderzijde van het blad vind je kleine haartjes in de oksels van de nerf.

Wat is de bladvorm van een Japanse esdoorn?

De bladvorm van Japanse Esdoorn is zeer variabel: van zeer diep ingesneden (soms zelfs kant-achtig of draadvormig) tot een weinig ingesneden (vleermuisachtig blad). De bladrand is glad tot gekarteld. Sommige bladvormen kom je in het plantenrijk maar zelden tegen.

Hoe groot is een esdoornblad?

De bladsteel is 8 tot 10 cm lang, kaal, zonder melksap. Vaak komen exemplaren met rode bladeren voor. Bloeiwijze: Bloei van eind april tot mei, na de bladuitloop. Bloemen in geelgroene, hangende trossen, 6 tot 12 cm lang met deels éénslachtige en deels tweeslachtige bloempjes die weinig opvallen.

Wat is de bladvorm van een linde?

Zeer kenmerkend aan alle Linden is het handnervig blad dat min of meer rond is en spits toeloopt. De bladrand is gezaagd. De nerven hebben zijnerven van de tweede orde en deze weer zijnerven van de derde orde. De laatste vormen een zeer kenmerkend ladderpatroon.

Wat voor bladvormen zijn er?

Iedere plant heeft zo zijn eigen bladvorm. Er zijn samengestelde bladeren, en geveerde bladeren, gelobde, lijnvormige en naaldvormige bladeren.

Hoe herken ik een blad van een boom?

Kijk naar de vorm van het blad en van de nerven, de bladrand, de lengte van het steeltje, de bladtop of eventuele beharing. In geval van naalden kijk je naar de breedte van de naald, de top, de manier hoe ze ingeplant zijn op de twijg, eventuele patronen en kleurverschillen aan de onderkant van de naalden, …

Kan je een esdoorn klein houden?

De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is. Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien.

Welke boom heeft propellers?

De gevleugelde zaden van de esdoorn omhoog gooien om te zien hoe ze als een helikoptertje naar beneden dwarrelden. Soms, als de propellerachtige vleugels de thermiek vingen, bleven ze extra lang in de lucht. Maar de boom ontwikkelt deze gevleugelde zaden natuurlijk niet om kinderen te vermaken.

Hoe ziet de es eruit?

Aan de veervormige bladeren en de zwarte knopschubben is de Es, Fraxinus excelsior, gemakkelijk te herkennen. In het vroege voorjaar vallen de tuilvormige bloeiwijzen op die aan de uiteinden van de nog kale, bladloze takken te zien zijn. Het zijn bijzonder eenvoudige bloemen die geen kelk- of kroonbladen hebben.

Hoe snel groeit een suikeresdoorn?

Suikeresdoorn is ingevoerd in Engeland in 1735. Hij groeit in Nederland de eerste 10 jaar vrij traag en wordt niet hoger dan 15 m. Voorkeur voor goed gedraineerde lemige bodem of humusrijke zandgrond, verder een zonnige standplaats maar de boom kan uitstekend tegen schaduw.

Wat is de vrucht van de esdoorn?

De vrucht, een gevleugd nootje, of samara, is voorzien van een grote vleugel. Er zitten twee splitvruchten aan één steeltje; de vleugels staan tegenover elkaar en geven zo een goede verspreiding door de wind.

Welke boom heeft neusjes?

De bladeren van de gewone esdoorn zijn vijflobbig, waarbij de randen van de lobben gekarteld zijn. De zaden van deze boom hebben een soort vleugeltjes, waardoor ze goed herkenbaar zijn. Kinderen plakken ze soms op hun neus, waardoor de zaden “neusjes” worden genoemd. De gewone esdoorn kan wel 30 meter hoog worden.

Is de esdoorn giftig?

In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.

Waar staat de esdoorn voor?

Het Latijnse woord acer betekent spits, scherp en heeft betrekking op de bladvorm. De Latijnse naam van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) betekent plataanachtige aak omdat de bladeren op die van de plataan lijken. De toevoeging campestre betekent die van het veld.

Waar staan esdoorn bomen?

De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij sinds lang ingeburgerd en wordt hij tot 30 m hoog. Deze soort heeft stevige twijgen die dikke tegenoverstaande knoppen met bleekgroene knopschubben dragen.

Is Es en esdoorn hetzelfde?

De Nederlandse naam ‘esdoorn‘ verdient wel uitleg, want de boom lijkt niet op een es en heeft ook geen doorns. De uitgang -doorn is afgeleid van het Germaanse ’teer’, dat zowel boom als hout betekent. Zo is ook het Engelse ’tree’ van ’teer’ afgeleid. ‘Es‘ is een oud Germaans woord voor ‘speer’ en ook voor ‘scherp’.

Waar komt de naam esdoorn vandaan?

Acer: Latijnse naam voor de esdoorn. Het betekent ook scherp: het hout werd voor speren gebruikt. Pseudoplatanus: de plant lijkt op een plataan. Gewone esdoorn: Gewone esdoorn, de wetenschappelijke naam van het geslacht Acer betekent scherp.

Is esdoorn hardhout?

Esdoorn is een dichte, vrij harde houtsoort die zich makkelijk laat bewerken. Het hout wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt vanwege de lichte kleur, sterkte en de hardheid. Andere namen: Ahorn, maple, érable, sugar maple, silver maple en red maple.

Is esdoorn inheems?

Enkel de Spaanse aak (veldesdoorn) en de gewone esdoorn zijn inheems in België. Het oorspronkelijke areaal van Gewone esdoorn is nog moeilijk te achterhalen. Waarschijnlijk kwam de soort aanvankelijk enkel voor in Centraal- en Zuid-Europa, mogelijk tot in Wallonië.

Welke soorten esdoorn zijn er?

Er zijn zo’n 120 soorten esdoorns. Zo zijn er gewone esdoorns, rode esdoorns, suikeresdoorns (waar de bekende ahornsiroop uit gemaakt wordt), Noorse esdoorns, Chinese esdoorns en Japanse esdoorns. Van elke soort bestaan ook weer verschillende varianten.

Welke esdoorn heb ik?

Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt.

Determinatie is het makkelijkst op grond van de vorm van het blad op het oog. Opvallend is de bast van de gewone Esdoorn: deze heeft vaak identiek aan de plataan stukjes bast eraf, zodat je lichte vlekken zien waar de schors een stukje weg is.

Welke esdoorn kiezen?

Welke esdoorns zijn mooi in de herfst? Wil je een boom die in de herfst prachtig geel verkleurt, dan zit je met Acer campestre ‘Baronne’ goed. Deze veldesdoorn heeft een dichte, zuilvormige kroon en past daarom goed in smalle straten en in (grote) tuinen. Deze sterke boom is goed bestand tegen wind.

Wat is de mooiste esdoorn?

Acer Rubrum ‘Red Sunset’

Deze rode esdoorn wordt als een van de mooiste beschouwd. De forse boom heeft een breed eivormige kroon, en bloeit in het voorjaar rijk met rode bloemtuilen. Het blad is glanzend donkergroen en verkleurt in het najaar al vroeg spectaculair naar oranjerood en helderrode herfstkleuren.

Wat is de mooiste Acer?

Acer Palmatum ‘Sango Kaku’

Deze soort valt op met zijn mooie rode twijgen, die oranjerood van kleur zijn. Ook in de winter behoudt de soort daarmee zijn decoratieve waarde. Het blad is frisgroen wat een mooi contrast geeft met de rode twijg. In het najaar verkleurt het blad naar oranje.

Welke Japanse esdoorn kiezen?

Voor een kleine tuin is de Japanse esdoorn Acer palmatum een goede keuze. Ook Acer shirasawanum ‘Aureum’ wordt niet zo groot, uiteindelijk 3,5 meter. Deze esdoorns groeien langzaam en er zijn diverse tuinvormen die kleiner blijven dan de soort.