Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe vangt een walvis zijn prooi?

4 min read

Tandwalvissen hebben scherpe tanden in hun bek waarmee ze vissen vangen en opeten. De meeste walvissen zijn jagers die hun gladde prooi met rijen scherpe tanden vastpakken. Tandwalvissen hebben tanden die de allemaal dezelfde vorm hebben. Die tanden worden ook als wapen gebruikt.

Wie is de vijand van de walvissen?

De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel. Zij moeten opletten voor orka’s en grote haaien. De walvisvaart bedreigt de walvissen, al is er een wereldwijd verbod op vangst.

Hoe jaagt een walvis?

Bultruggen hebben een hele slimme methode bedacht om prooi te vangen. Zo maken ze gebruik van zogenoemde ‘bubbelnetten’. Een groepje walvissen zwemt in een steeds kleinere cirkel rond de prooidieren terwijl ze gezamenlijk een gordijn van luchtbellen uit hun spuitgaten blazen.

Hoe eet een baleinwalvis?

Als een walvis wil eten, neemt hij een grote hap water. Daarin zit krill, kleine garnaalachtige diertjes. Hij sluit zijn bek en duwt het water op de één of andere manier door zijn baleinen naar buiten. In de harige structuur van de baleinen blijft al het krill hangen.”

Hoe eet een walvis?

Eten met tanden of zeven

Ze hebben een enorme bek zonder tanden, maar met baleinen. Dat zijn hoornplaten die in rijen aan het gehemelte van de bovenkaak hangen. Met die baleinen zeven de walvissen hun voedsel uit het water.

Hoe gevaarlijk zijn orka’s?

Gevaarlijk roofdier

De orka is één van de gevaarlijkste dieren in de oceaan. Hij staat aan top van de voedselketen, wat betekent dat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Ze hebben niet voor niets de Engelse naam ‘killerwhale’. Orka’s jagen in groepen en daarom kunnen ze gemakkelijk grote prooien aan.

Kan een walvis een mens eten?

In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.

Is een walvis een dolfijn?

Spoiler alert: dolfijnen zijn eigenlijk walvissen. Althans, ze behoren tot de familie van walvisachtigen. Wetenschappelijk gezien behoren alle walvissen, dolfijnen en bruinvissen tot de Cetacea (walvisachtigen). Binnen de walvisachtigen zijn er twee onderordes: baleinwalvissen en tandwalvissen.

Wat eet een walvis per dag?

Balein walvissen eten elke dag veel voedsel. Een blauwe vinvis eet wel 6.000 kilo voedsel per dag, de blauwe vinvis zelf kan wel 180.000 kilo worden.

Hoe praten walvissen met elkaar?

Zang, fluitjes en klikjes

Walvissen maken veel unieke tonen, maar er is ook veel overlap in geluiden tussen soorten. Dit kunnen geluiden zijn als fluitjes, klikjes, maar ook doffere en lagere tonen. Op deze manier kunnen walvissen met elkaar communiceren, naar voedsel zoeken of de omgeving verkennen.

Hoe werkt echolocatie bij dolfijnen?

Vanuit hun kop kunnen dolfijnen hoge pieptonen uitzenden die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een vis. De weerkaatsing wordt weer opgevangen in de onderkaak van de dolfijn. Dit heet echolocatie en hiermee kan een dolfijn bepalen hoe groot de vis is, welke kant hij op zwemt en hoe snel de vis zwemt.

Hoe werkt echolocatie?

Dolfijnen, walvissen, spitsmuizen en sommige vogels gebruiken echolocatie om te navigeren en voedsel te vinden. Er zijn zelfs sommige blinde mensen die hebben geleerd echolocatie te gebruiken om hun weg te vinden in hun omgeving. Mensen kunnen de ultrasonische geluiden die vleermuizen maken niet horen.

Hoe communiceren bultruggen?

Walvisgezang is het geluid dat door walvissen wordt voortgebracht om te communiceren. Het woord “gezang” wordt in het bijzonder gebruikt om het patroon van voorspelbare en herhaalde geluiden te beschrijven die door bepaalde soorten walvissen (in het bijzonder de bultrug) worden geproduceerd.

Kunnen walvissen communiceren?

Walvissen kunnen over zeer grote afstanden communiceren. Vanwege het beperkte blikveld in het water, zijn deze dieren voor hun communicatie erg afhankelijk van geluid. Geluid verplaatst zich bovendien 4 keer zo snel in water als in lucht. Mannetjesbultruggen produceren “walvisliederen” die wel 30 minuten kunnen duren.

Hoe kunnen dolfijnen communiceren?

Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.