Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe schrik je dassen af van een volkstuin?

4 min read

Hoe verjaag je dassen?

Dassen zijn beschermde dieren. Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven.

Waar hebben dassen een hekel aan?

Ook andere dieren hebben er een hekel aan zoals o.a Ratten, honden katten etc. Wanneer je dit middel onder de motorkap gebruikt spray dan niet bij de ventilator in de buurt zodat je zelf de lucht in de auto krijgt.

Hoe laat worden Dassen actief?

Overdag blijven de dieren meestal in hun burcht. In de zomermaanden zijn ze soms actief voor zonsondergang, maar meestal blijven ze tot na zonsondergang in hun hol. In de wintermaanden, van november tot februari, komen ze minder vaak naar buiten.

Wat voor een geluid maakt een das?

Dassen maken een aantal verschillende geluiden. Van een ’tjirp’ (een zacht vogelachtig geluid), een spinnend ‘purr’ (van een moeder naar haar kleintjes) tot de herhalende kreet die we via de beelden van Molenaar hoorden.

Is de das gevaarlijk?

De mens wordt niet aangevallen door de das, de das kan beter uitkijken voor de ‘gemotoriseerde mens’ die per jaar honderden slachtoffers eist onder de dassenfamilie.

Hebben dassen winterslaap?

Dassen houden in onze streken geen winterslaap zoals egels, maar zijn in de winter wel een stuk minder actief. Je zou deze inactieve periode winterrust kunnen noemen.

Hoe lopen dassen?

Dassen zijn gewoontedieren en lopen altijd over dezelfde paden (wissels). Deze wissels slijten diep uit en zijn goed zichtbaar. Alle dassen van een familie (clan) verdedigen gezamenlijk het territorium. Ze lopen regelmatig langs de grenzen waardoor er paden ontstaan (wissels).

Hoe ver gaat een das van zijn burcht?

Het interieur van een dassenburcht heeft alle kenmerken van een grote familievilla: verschillende kamers zijn via een gangenstelsel verbonden met elkaar. De gangen zijn ongeveer 20 meter lang en 3 à 4 meter diep en lopen van kamer naar kamer.

Wat ruikt een das?

De reukzin van de das is 700 tot 800 keer beter dan die van de mens! Dassen kunnen bijvoorbeeld na 2 dagen nog ruiken of er mensen op de burcht zijn geweest. De geur van soortgenoten kunnen ze nog beter ruiken. Dassen hebben vaste paden waarover ze lopen (wissels) die, net als dassenburchten, eeuwenoud kunnen zijn.

Welk dier maakt welk geluid?

Overzicht

Dier Werkwoord Onomatopee
aap krijsen, schreeuwen, brullen oe-oe-oe
beer grommen, brullen
bij zoemen tuten (als ze uit de raat komt) bzzzzzzzz
duif koeren, roekoeën roekoe

Welk dier maakt snurkend geluid?

Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Dan blazen en puffen ze als een stoommachine.

Welk dier maakt blaffend geluid?

Dat schelden van het ree lijkt op het blaffen van een hond. De reebok en de reegeit stoten dit geluid uit als zij iets bijzonders vernemen zonder dit te herkennen. Het korte blaffende geluid wordt uitgestoten in het leefgebied, vermoedelijk om vreemde reeën te waarschuwen; kom niet dichterbij.

Welk wild dier blaft?

Het hele jaar door blijken reeën zo’n soort blafgeluid te maken dat ook wel schelden wordt genoemd. En terecht want zo klinkt het ook. Het wordt gebruikt om aan te geven dat er iets bedreigends in de buurt is, een ander dier of een mens. Dikke kans dus dat wij of onze honden de aanleiding zijn voor het geblaf.

Wat voor geluid maakt een muskiet?

Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is als de mug dichtbij komt. Dat heeft deels te maken met de voortplanting van de muggen. Ze leven in het donker en kunnen elkaar moeilijk vinden. Muggen gebruiken daarom geluid om elkaar te kunnen lokaliseren in het donker.

Welk dier schreeuwt er?

Halloweengil van de uil

De uilen, die over de hele wereld voorkomen, blijven vaak hun leven lang bij dezelfde partner. Dieren die nog ‘vrijgezel’ zijn, maken vaak flink wat herrie, voegt ze daaraan toe. De mannetjes krijsen ook als ze de vrouwtjes in het voorjaar beschermen.