Hoe noem je een sensatiezoeker?
3 min readWat is een sensatiezoeker?
Een sensatie zoeker is iemand die gevoelig is maar voortdurend spanning en drukte opzoekt, of deze zelfs initieert. Een sensatiezoeker is snel verveeld, heeft 100-en-1 ideeën, maar maakt er zelden één af. Hij zoekt spanning, intense ervaringen en avontuur.
Wat is het verschil tussen HSP en HSS?
HSP is het gevoelige deel dat rust nodig heeft en verstandig kan zijn, terwijl HSS staat voor risico’s, spanning en avontuur. Deze interne discussie vreet veel energie. Vaak domineert HSS over het gevoelige deel. Nieuwsgierigheid en het nemen van risico’s wint vaak van gevoelens en rust.
Was is HSS?
Wat is het nou precies, een HSS? Een HSS of thrill seeker is iemand die op altijd zoek is naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Over het algemeen zijn dit extraverte mensen, maar het kunnen ook introverte mensen zijn. Ze zijn snel verveeld, snel overprikkeld en zoeken vaak hun grenzen op.
Wat zijn de symptomen van hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid: symptomen
Veelal merk je overprikkeling aan je humeur of krijg je signalen van je lichaam: je voelt je gewoon prikkelbaar of hebt last van een verhoogde hartslag, duizeligheid, ademnood, innerlijke onrust, vermoeidheid, moeite met nadenken, luisteren of lezen.
Heb ik HSS?
HSS‘ers, ofwel High Sensation Seekers, zitten anders in elkaar. Zij zijn extra gevoelig voor indrukken, emoties, stemmingen en prikkels, maar hun hooggevoeligheid zorgt er niet voor dat ze de vele prikkels om hen heen uit de weg gaan. Sterker nog, HSS‘ers zoeken de prikkels en de bijbehorende spanning juist op.
Welke baan past bij hooggevoeligheid?
Van HSP’s is bekend dat zij vaak (ook) veel oog hebben voor een ander. Een dienstverlenend of ondersteunend beroep is dus een logische keuze. Te denken valt aan banen zoals secretaresse, virtual assistant, jobcoach, teamleider, professional organizer, pedagogisch (mede)werker, woonconsulent of casemanager.
Wat moet je doen als je overprikkeld bent?
Heb je last van acute overprikkeling? Dan kan het helpen om de oorzaak te vinden en een rustige (prikkelarme) omgeving op te zoeken. Neem de tijd die jij nodig hebt en ga iets doen waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Bij chronische overprikkeling is er meer nodig dan alleen rust om het op te lossen.
Is hoogsensitief een diagnose?
Je kan dus geen briefje krijgen van je dokter dat je omwille van je hoogsensitiviteit thuis ‘ziek’ mag blijven. Dat betekent ook dat je dus geen diagnose ‘hoogsensitief‘ kan krijgen, want diagnoses zijn voor ziektes of syndromen.
Hoe denken hoogsensitieve mensen?
Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken, en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP’ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.
Heb ik ADD of HSP?
Iemand met ADD handelt ten opzichte van een HSP vaak impulsiever. Als een HSP zijn hooggevoeligheid nog niet beheerst en te veel prikkels binnenkrijgt en waarneemt, kan hij worden afgeleid en verstrooid overkomen. Dit is iets anders dan bijna altijd zijn afgeleid zoals bij ADD vaak het geval is.
Hoe denkt een hoogsensitief persoon?
Symptoom 7: Je denkt diep na over alles wat er om je heen gebeurt. Bij hoogsensitieve personen komt alle informatie dieper binnen en deze wordt ook intenser verwerkt. Daarom ga je als hoogsensitief persoon intenser over alles nadenken. Dit betekent helaas ook dat je vaak piekert en gevoeliger bent voor angsten.
Wat heeft een HSP nodig in een relatie?
Verantwoordelijkheid nemen in relatie
Je bent misschien kwetsbaarder als HSP‘er, maar geen klein kind. Iedereen moet met zijn haar trauma’s aan de slag gaan en grenzen bewaken. Als jij en je partner dit allebei doen in jullie relatie, kan je als hoogsensitief persoon absoluut een fijne en gezonde relatie hebben.
Kan een HSP vrienden hebben?
Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn. In dit blog leer je hoe je beter om kunt gaan met de mensen uit jouw omgeving.