Hoe lang duurt hoogteziekte? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe lang duurt hoogteziekte?

2 min read

Gemiddeld duren de klachten enkele dagen; De aandoening is goedaardig op voorwaarde dat u niet verder stijgt zolang er klachten zijn. Milde hoogteziekte kan overgaan in ernstige hoogteziekte. De hoofdpijn en de kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, met name ’s nachts.

Wat kun je het beste doen bij hoogteziekte?

Zo kunt u hoogteziekte proberen te voorkomen:

  • Blijf een paar dagen op een hoogte waarop u geen klachten heeft. Meestal is 2 tot 3 dagen genoeg. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten moet u weer afdalen.
  • Drink heel veel vocht, dat wil zeggen meer dan 3 liter per dag.
  • Drink geen alcohol.

Wat voel je bij hoogteziekte?

U kunt hoogteziekte krijgen als u te snel naar grote hoogte gaat. Bijvoorbeeld in de bergen. U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid.

Hoe kom je van hoogteziekte af?

Voorkomen van hoogteziekte

Vermijd een snelle stijging naar hoogten boven de 2500 meter. Slaap boven 2500 meter niet meer dan 300-500 meter hoger dan de vorige nacht. Je kunt overdag wel hoger klimmen, dit bevordert juist de acclimatisatie, maar daal weer af tot 300-500 meter boven de slaaphoogte van de vorige nacht.

Is hoogteziekte gevaarlijk?

De acute vorm van hoogteziekte is niet gevaarlijk en de symptomen verdwijnen meestal na 1 tot 2 dagen.

Hoe lang duurt wennen aan hoogte?

Je kunt de volgende maatregelen nemen om het te voorkomen: Acclimatiseer eerst minstens 2 nachten op middelmatige hoogte (1500-2500m). Als je rechtstreeks tot 2500 meter of hoger vliegt, kun je beter eerst een aantal dagen acclimatiseren op die hoogte alvorens je verder stijgt. De kans op klachten is wel aanwezig.

Kun je doodgaan aan hoogteziekte?

Mensen die vanuit acute hoogteziekte of longoedeem neurologische symptomen ontwikkelen, krijgen als diagnose hersenoedeem. Dat uit zich in ongecoördineerde bewegingen, bewustzijnsstoornissen en coma. Hoofdpijn, misselijkheid en braken kunnen optreden maar dat hoeft niet. Onbehandeld kan HACE leiden tot de dood.

Wat doet ijle lucht met je?

Wanneer je hoog in de bergen onderweg bent, is de lucht ijler. Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het ’transport’ van zuurstof vanuit je longen naar je spieren.