Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe krijg je je eerste ring spier omhoog?

4 min read

Wat zijn de nadelen van een pessarium?

De nadelen van het pessarium:

  • Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is;
  • Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben;
  • Je bent niet beschermd tegen een soa.

Hoe voelt een lichte verzakking?

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Wat te doen bij lichte verzakking?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek.

Kan je een pessarium zelf inbrengen?

Vouw het pessarium dubbel en breng een gynaecolo- gisch glijmiddel aan op het pessarium en eventueel ook rond de ingang van de vagina. Spreid met uw (linker)hand de schaamlippen en breng met uw andere hand het pessarium met de ronding naar boven in. Laat de vrouw hierbij licht persen.

Hoe vaak moet je een pessarium schoonmaken?

Het advies is om iedere drie tot zes maanden de ring schoon te (laten) maken. Je kunt dit zelf doen, door de ring uit de schede te halen en onder de kraan schoon te spoelen. Daarna breng je hem zelf weer in.

Kan een pessarium verkeerd zitten?

De schede is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit op een verkeerde plaats terechtkomen. Het kan zijn dat de ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring in de schede terug naar boven te drukken.

Hoe weet ik of mijn baarmoeder verzakt is?

Als uw baarmoeder is verwijderd, kunnen de top van de vagina en de dunne darm verzakken. Hierbij keert de vagina zich ‘binnenste buiten’. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

Kun je zelf een verzakking voelen?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Hoe hoort een pessarium te zitten?

Als de ring in de vagina zit, moet u deze met één of twee vingers wat dieper in- brengen. De ring hoort dwars in de vagina te liggen: met de voorkant achter het schaambeen en met de achterkant achter de baarmoederhals. Vaak lukt dit niet helemaal. Dat is geen probleem, zolang u de ring niet of nauwelijks voelt zitten.

Kan een huisarts een inwendig onderzoek doen?

Vaginaal onderzoek kan worden uitgevoerd door de huisarts, maar ook door een gynaecoloog (als je door je huisarts doorverwezen wordt). Als je bij een van deze artsen terechtkomt, is het handig je klachten zo goed mogelijk te omschrijven.

Is een eendenbek pijnlijk?

Wanneer je er klaar voor bent en zo ontspannen mogelijk bent, zal de eendenbek geleidelijk naar binnen worden gebracht, wat een drukkend gevoel kan geven. Het zou echter niet pijnlijk moeten zijn.

Doet een inwendig onderzoek pijn?

In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.

Waar kan ik een uitstrijkje laten maken?

U laat een uitstrijkje maken bij de huisarts of doktersassistent. Om mee te doen, neemt u contact op om een afspraak in te plannen. Neem uw uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De stickers op de brief zijn nodig voor het onderzoek.

Wat kost het om een uitstrijkje te laten maken?

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis. Ook het controle-uitstrijkje na 6 maanden en de zelfafnameset zijn gratis.

Kan je zelf een uitstrijkje aanvragen?

Hoe krijg ik een zelfafnameset? Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud krijgen automatisch iedere 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. U kunt dan ook een zelfafnameset aanvragen. Bijvoorbeeld als u het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken.