Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe kom je van een regenpijp af?

4 min read

Je kunt de regenpijp gemakkelijk afkoppelen van het riool. Sluit de regenpijp aan op een regenton, zodat je het water later kunt gebruiken. Andere opties zijn een regenwaterbuffer, regenwatervijver of wadi waar het water in terecht komt.

Hoe afkoppelen regenwater?

Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.

Wat kost afkoppelen regenwater?

“Je kunt je regenpijp meestal gewoon loskoppelen en het regenwater in de grond of een vijvertje laten weglopen”, legt Stam uit. Dat kost gemiddeld een paar tientjes tot ongeveer duizend euro, zo schat de gemeente in.

Waar komt een regenpijp op uit?

De regenpijp voert het regenwater af naar een regenton, een regenput of het riool. Tegenwoordig worden regenwaterafvoeren soms weer afgekoppeld van de hoofdriolering. Met een zogenoemd gescheiden rioolstelsel wordt het regenwater niet naar een rioolwaterzuivering maar rechtstreeks naar het oppervlaktewater afgevoerd.

Kan een regenpijp gewoon de grond in?

Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp. U kunt nu het water via een gootje of buis naar een plek in de tuin laten afvoeren waar het in de bodem kan zakken.

Hoe groot moet een Infiltratieput zijn?

De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 m²/100m² afwaterende oppervlakte. Het buffervolume bedraagt minimaal 25 liter/m² afwaterende oppervlakte.

Hoe diep moet een regenpijp in de grond?

Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.

Hoe kan je regenwater zuiveren?

Voor een complete zuivering van regenwater is een drievoudige voorfilter de oplossing: naast de sedimentenfilter en de actiefkoolfilter wordt hier nog een sterilisatiemodule met ultraviolet licht aan toegevoegd. Deze technologie voor het ontsmetten van water is erg milieuvriendelijk.

Hoe regenwater opvangen zonder regenpijp?

Het is ook mogelijk om regenwater op te vangen zonder regenpijp.

  1. Via een vijver => regenwater valt rechtstreeks in de vijver. …
  2. Door een groene tuin aan te leggen => water zakt sneller in de bodem wanneer uw tuin groen is in plaats van geheel bestraat.
  3. Via een greppel => maak een greppel of glooiende kuil in uw tuin.

Hoe kun je regenwater het beste opslaan?

Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.

Hoe regenwater in grond laten lopen?

Plaats een infiltratiekrat

Een regenton is erg handig, maar je kunt ook een infiltratiekrat koppelen aan je regenton. Zit je regenton vol, dan loopt het overtollige water de infiltratiekrat in. In zo’n krat vang je water ondergronds op. Daarna sijpelt het, heel langzaam, de bodem in.

Hoe maak je een Grindput?

Breng een grote pijp of een specieton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de grondput uitkomen.

Waar moet regenwater naartoe?

De meeste steden voeren regenwater in aparte buizen af en op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.

Waar gaat hemelwater naar toe?

De meeste steden voeren regenwater in aparte buizen af en op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.

Waar wordt hemelwater op aangesloten?

Een hemelwaterafvoer zit vaak aan de buitenkant van de woning bevestigt in de vorm van een regenbuis, maar een hemelwaterafvoer kan ook via de binnenkant (inpandig) van de woning naar buiten lopen. HWA’s worden niet perse op het gemeentriool voor vuilwater aangesloten.

Hoe infiltratiekratten plaatsen?

Plaats eenvoudig alle infiltratiekratten op het doek in het gat. Zorg ervoor dat je de kruisverbinders waarmee de kratten onderling worden verbonden goed vast zet. Zodra de kratten een stevig geheel vormen vouw je netjes het doek om en over de kratten heen net zoals je een cadeautje inpakt.

Hoe infiltratie berekenen?

Grootte van het infiltratiekrat berekenen

30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.

Hoe leg je een drainage aan?

De diepte is afhankelijk van de grondwaterstand: daar moeten de buizen boven komen te liggen. Als het grondwater geen probleem is, moeten de sleuven minimaal 60 cm diep zijn. De aanbevolen onderlinge afstand tussen de gleuven is 5 tot 6 meter, zodat geen plek in de tuin verder dan 3 meter van een drainagebuis ligt.