Hoe kan de vorst rotsen doen barsten? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe kan de vorst rotsen doen barsten?

4 min read

Hoe meer hoe beter spreekwoord?

Hoe eerder, hoe beter. Hoe meer, hoe beter. Hoe ouder, hoe zotter. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Wat heiligt de middelen als je iets goed wilt verwezenlijken?

als je een goed doel hebt, mag je elk middel gebruiken om dat doel te bereiken.

Wie met vuur speelt spreekwoord?

Spreekwoorden: (1914) Met vuur spelen, d.w.z. iets doen dat zeer nadeelige gevolgen kan hebben; zeer onvoorzichtig handelen.

Wat is een voorbeeld van een spreekwoord?

Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken – Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.

Is het hoe en wat of hoe of wat?

Wat is juist: ‘een brief waarin het hoe en wat op een rijtje is gezet’ of ‘een brief waarin het hoe en wat op een rijtje zijn gezet’? De voorkeur gaat uit naar het enkelvoud: ‘een brief waarin het hoe en wat op een rijtje is gezet’. De vaste combinatie hoe en wat is te beschouwen als een eenheid.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd oorsprong?

schertsend gezegd als iemand zich bij een (reeds groot) gezelschap voegt. Waar velen bijeen zijn, ontstaat licht een vrolijke stemming. Wsch. moet men hierbij denken aan de zielen in de hemel.

Wie zei het doel heiligt de middelen?

Het doel heiligt de middelen: de ethiek van Machiavelli.

Wat betekent het doel heiligt de middelen?

Het doel heiligt de middelen,

d.i. ter bereiking van een goed doel mag men ook slechte middelen, indien het niet anders mogelijk is, gebruiken.

Wat betekent windt er geen doekjes om?

Er geen doekjes om winden is een Nederlands gezegde. Het betekent dat iemand zegt waar iets op staat, zonder er omheen te draaien. Wanneer iemand ‘er geen doekjes om windt’, vertelt hij de waarheid zonder het mooier te maken dan het is. Dit gezegde werd in de Middeleeuwen al gebruikt.

Wat is de betekenis van het spreekwoord?

Spreekwoorden zijn korte uitspraken die een wijsheid of levensles bevatten. Vaak proberen spreekwoorden je aan te moedigen tot goed gedrag en keuren ze ongewenste gedrag af. Als je de betekenis van de spreekwoorden niet kent kunnen ze soms voor verwarring zorgen.

Wat is het bekendste spreekwoord?

Die kaatst moet de bal verwachten

Als je iets negatiefs over iemand anders zegt kun je verwachten dat die ander ook iets over jou te zeggen heeft.

Waar komt het spreekwoord vandaan?

Veel bekende Europese spreekwoorden werden, voor zover we weten, voor het eerst gebruikt door de Romeinen, maar het Latijn was het medium van talloze Griekse zinnen die daarvoor al bestonden. Mogelijk zijn ze bedacht door onbekende filosofen of zijn het delen van historische verslagen, oude orakels, mythes en fabels.

Hoe ontstaan nieuwe spreekwoorden?

Nieuwe spreekwoorden ontstaan soms als variant op bestaande spreekwoorden. Een archaïsch woord wordt bijvoorbeeld vervangen of het spreekwoord wordt uitgerust met een nieuwe metafoor. Zo kreeg het brave spreekwoord wie niet waagt, die niet wint na 1980 een frivole variant wie niet waagt blijft altijd maagd.

Wie goed doet goed ontmoet waar komt het vandaan?

Dat heeft te maken met een zin uit een heel oud Hindoestaans lied, die me altijd bijgebleven. ‘Wie goed doet, goed ontmoet. ‘ Tenminste, dat is de Nederlandse vertaling. Als je iets goed kan doen voor de medemens, dan moet je het ook doen.

Waar komt het spreekwoord oude koeien uit de sloot halen vandaan?

Oorsprong ‘oude koeien uit de sloot halen

De uitdrukking verwijst naar kadavers van verdronken koeien. Vroeger lieten boeren soms hun verdronken koeien in de sloot liggen. De koe kon dan wegrotten in het water. Dat was efficiënter dan de dode koe uit het water trekken en daarna nog ergens moeten dumpen.

Wat een vreemde eend in de bijt?

Zo wordt volgens dit spreekwoord, uit 1914, iemand genoemd die in een gezelschap of bepaalde kring van mensen een vreemdeling is. Deze kring van mensen kan zich voordoen in je privéleven maar ook op zakelijk gebied. Vaak hebben we het dan over samenwerken in een team.

Wat betekent de vogel is gevlogen?

Spreekwoorden ‘de vogel is gevlogen

toen de politie hem wilde arresteren, was de vogel gevlogen: hij was intussen al gevlucht, hij was er vandoor gegaan.