Hoe herken je een spaghettipompoen? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe herken je een spaghettipompoen?

3 min read

De spaghettipompoen is iets bijzonders. Op het eerste zicht lijkt het een gewone, dikke, langwerpige pompoen, tot je hem in de oven stopt. Want in die gare pompoen zitten echt spaghettislierten! Geen pasta wel te verstaan maar draderig vruchtvlees dat er net zoals spaghetti uitziet, en dat je als spaghetti eet.

Hoe lang moet een spaghetti pompoen in de oven?

Was en halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten (gebruik bijvoorbeeld een lepel). Bestrijk het snijvlak met olijfolie extra vierge. Pak een ovenschaal en leg de pompoen met het snijvlak naar boven in de ovenschaal. Bak de pompoen in circa 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Hoe eet je spaghetti pompoen?

Spoel de pompoen af en snijd deze door. Haal de zaden uit de pompoen en leg de twee helften vervolgens in het water of de boullion. Met een vork kan je in de pompoen prikken om te kijken wanneer deze gaar is.

Hoe lang spaghetti pompoen bewaren?

Wat is de houdbaarheid van de spaghettipompoen:

Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.

Hoe groot wordt een spaghetti pompoen?

De pompoen is ovaal, creme kleurig, ze zijn ongeveer 50 cm lang en groeien snel en makkelijk. Ze horen bij de familie van de Curcurbita pepo-groep, hier horen ook courgettes en patissons bij.

Wat te doen met een spaghettipompoen?

De spaghettipompoen wordt voornamelijk gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld spaghetti. Het past dan ook uitstekend in een koolhydraatarm of -beperkt dieet. Nadat je de pompoen hebt gegaard kun je de sliertjes, de ‘spaghetti’ dus, gebruiken in ovenschotels, salades of gewoon als ‘pasta’ met een saus erbij.

Kun je de schil van een spaghetti pompoen eten?

De spaghetti pompoenen zijn daarom uitermate geschikt als hoofdgerecht of als dessert / toetje. Je kunt de schil ook eten, maar vaak zijn deze iets stugger dan andere soorten. Dit is dan minder lekker. Je kunt de schil van jonge oogst spaghettipompoenen het beste eten, dan zijn de schillen nog minder stug.

Welke pompoen voor spaghetti?

Spaghettipompoen. De spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het vruchtvlees, wat erg op spaghettislierten lijkt. De smaak van deze pompoen is zoet en nootachtig. De slierten kunnen ook gebruikt worden als vervanging van spaghetti, wat een leuke twist geeft aan je wekelijkse pasta!

Kun je de schil van een pompoen eten?

In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.

Is een pompoen groente?

Want is het nu een vrucht, of een groente? “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer, net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten.

Hoe groeit spaghetti?

Spaghettipompoenen worden vanaf april gezaaid in potjes met zaaigrond. Plant de kleine zaden in aparte potjes, het tere wortelgestel van de jonge zaailingen is ontzettend kwetsbaar. Houd de grond goed vochtig met een plantenspuit en wacht geduldig tot de eerste exemplaren tevoorschijn komen.