Hoe bereken je de draadcapaciteit van een hijslast? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe bereken je de draadcapaciteit van een hijslast?

2 min read

Hoe bereken je WLL?

De eenvoudige formule is: veilige werklast = breuklast / veiligheidsfactor ofwel WLL = MBL / SF. Vaak wordt een veiligheidsfactor 5 gebruikt, dus als de breuklast (MBL) 10000 kg is, dan is de veilige werklast (WLL) 2000 kg.

Wat betekent WLL?

WLL is de afkorting van Working Load Limit, beter gekend als werklast. WLL duidt op de maximaal toegelaten lading die met een hijsmiddel zoals hijsbanden en rondstroppen mag worden gehesen in rechte toestand. WLL wordt uitgedrukt in ton en is veranderlijk naargelang de hoek van aanslag.

Hoe oud mogen hijsbanden zijn?

Levensduur hijsbanden en rondstroppen

Bij de afwezigheid van de hierboven genoemde beschadigingen aan een hijsband of rondstrop is de maximale levensduur, zoals fabrikanten aangeven, veelal 5 jaar.

Wat is een Hijsplan?

Een hijsplan is een verzameling van gegevens waarin alle voorwaarden en stappen staan opgenomen om de hijswerkzaamheden correct uit te voeren en daarmee de veiligheid van de werknemers te garanderen. Hijsen is een activiteit waaraan altijd grote risico’s zijn verbonden.

Wat betekent SWL?

Maak je gebruik van hijskettingen, dan bereken je met de werklast tabel eenvoudig de maximale werklast, ook wel de WLL of Working Load Limit (voorheen SWL of Safe Working Load).

Wat is de Spreidhoek?

Spreidhoek. Wordt er gewerkt met meerdere kettingen of kabels om een last te hijsen, bijvoorbeeld met behulp van een hijsjuk, dan heeft u te maken met de spreidhoek. De spreidhoek moet zo klein mogelijk zijn. De maximale spreidhoek mag maximaal 120 graden zijn.

Wat is minimum Breeklast?

Definitie: De minimale breuklast is de door de fabrikant gewaarborgde sterkte. Ze wordt afgekort als MBL. Bij het overschrijden van de minimale breuklast is beschadiging of breuk van het materiaal te verwachten.