Heb je twee leuningen nodig voor een trap? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Heb je twee leuningen nodig voor een trap?

3 min read

Leuning. Een trap als bedoeld in artikel 2.31 waarvan de helling ter plaatse van de klimlijn groter is dan 2:3 heeft, voor zover een hoogteverschil is overbrugd van meer dan 1,5 m, aan ten minste een zijkant een leuning.

Is een leuning verplicht?

Een trapleuning is volgens het Bouwbesluit alleen verplicht bij trappen die meer dan 1 meter overbruggen. Dat geldt ook voor trappen met een hellingshoek van meer dan 2:3. Maar ook bij kleinere trappen is een trapleuning natuurlijk een aanrader. Mét trapleuning wordt elke trap namelijk een stuk veiliger voor iedereen.

Hoe hoog mag een trap zijn zonder bordes?

Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.

Wat is een Trapslede?

Dit is het deel van de trede dat oversteekt over het stootbord. Dit element is niet absoluut noodzakelijk maar kan wel nuttig zijn om het vlak van de trede te vergroten. De breedte van de wel of neus schommelt vaak tussen de 4 en 6 centimeter.

Hoeveel treden zonder bordes?

Na ten hoogste 17 treden moet voor een tussenbordes van minstens 100 cm diep gezorgd worden. §3. Alle treden moeten over een zo gelijkvormig mogelijke op- en aantrede beschikken. De aantrede is de horizontale afstand tussen twee opeenvolgende trapneuzen, gelegen op de looplijn van twee opeenvolgende traptreden.

Wat zijn de eisen van een trap?

De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.

Hoe breed moet een bordes zijn?

Wordt het bordes als een vloer gezien – en daarmee als ruimte – dan moet dat bordes om dezelfde doorstroom- capaciteit als op de trap te hebben, minimaal 54 / 90 = 0,6 m breed zijn. Omdat ook aan artikel 2.34 moet worden voldaan, is de minimale breedte uit het oogpunt van vluchtveiligheid dus 0,8 m.

Hoeveel leuningen moet een trap hebben?

Leuning. Een trap als bedoeld in artikel 2.31 waarvan de helling ter plaatse van de klimlijn groter is dan 2:3 heeft, voor zover een hoogteverschil is overbrugd van meer dan 1,5 m, aan ten minste een zijkant een leuning.

Waar moet een trapleuning aan voldoen?

De ideale hoogte van een trapleuning varieert tussen de 85 en 95 centimeter. Je meet de hoogte vanaf de neus van de trede (de voorkant dus). Naast de hoogte zijn ook de diameter en dikte van je trapleuning van belang. Een trapleuning geeft genoeg grip en voelt comfortabel aan wanneer je hem gebruikt.

Wat is de aantrede?

De aantrede is de afstand van de voorkant van een traptrede tot aan de voorkant van een volgende traptrede.

Wat is een goede aantrede?

Voor een normale binnentrap voor woningen is een aantrede van 220 tot 250 mm gewenst met een optrede van 175 tot 185 mm (220 mm is de minimale diepte van de aantrede en 188 mm is de maximale hoogte van de optrede in Bouwbesluit 2012).

Hoe bereken je de aantrede van een trap?

De berekening voor de lengte van het trapgat bij een rechte trap en kwartslag boven

  1. 280 – 200 = 80. A : de optrede van de trap = B.
  2. 80 : 20 = 4. B x aantrede trap = C.
  3. 4 x 16 = 64. De uitval – C = lengte trapgat.
  4. 230 – 64 = 166 cm lengte trapgat.

Wat is de minimale optrede?

De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.

Hoe dik traptrede?

Traptrede. Traptrede is standaard 38 mm dik.

Waarom heeft een trap 13 treden?

Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.