Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Ga je naar de gevangenis na voorgeleiding?

6 min read

Na de voorgeleiding zijn er 2 mogelijkheden: De officier van justitie vindt het niet nodig dat u nog langer vast blijft zitten. U komt dan vrij. Als de officier van justitie besluit u te vervolgen, krijgt u een dagvaarding mee.

Hoe lang na verhoor dagvaarding?

Hoe lang het duurt voordat u een dagvaarding ontvangt, is afhankelijk van de omvang van uw zaak. Bij eenvoudige zaken ontvangt u bij voorkeur binnen 1,5 jaar na constatering van het strafbare feit een dagvaarding.

Hoe lang kun je worden vastgehouden?

Dit duurt maximaal 90 dagen. De voorlopige hechtenis (bewaring en gevangenhouding bij elkaar) kan tussentijds worden beëindigd. Dat betekent dat u vrij komt.

Hoe lang duurt raadkamer?

In de raadkamer zitten 3 rechters. De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd.

Wat betekent als je wordt voorgeleid?

(s). Een verdachte voor de officier van justitie leiden, om door hem (of een hulpofficier) te worden verhoord. Dit kan gebeuren in gevallen waarin voorlopige hechtenis is toegestaan en moet gebeuren bij aanhouding na ontdekking op heterdaad.

Hoe lang duurt verzet tegen strafbeschikking?

Na het instellen van verzet tegen een strafbeschikking ontvangt u een reactie van de officier van justitie. Tot die tijd wordt de tenuitvoerlegging van de straf vermeld in de strafbeschikking stopgezet. Dit kan gemiddeld genomen tussen de 3 en de 12 maanden duren.

Hoe lang duurt het voordat er een rechtzaak komt?

De bezwaar- en beroepsfase mogen maximaal twee jaar duren en de procedure in hoger beroep maximaal twee jaar na het instellen van het hoger beroep. Als de bezwaar- en beroepsfase te lang duren, wordt uitgegaan van een duur van zes maanden voor de bezwaarfase en anderhalf jaar voor de beroepsfase.

Hoe vaak kan voorarrest verlengd worden?

De wet stelt geen maximum aan het aantal verlengingen. Wel eist de wet dat het alleen kan “indien het belang van het onderzoek dit vordert” en dat er nog steeds gronden aanwezig zijn om het voorarrest te verlengen.

Hoe lang mag iemand in beperking worden gehouden?

Hoe lang kunnen beperkingen duren? De duur van de beperkingen is niet wettelijk vastgelegd. Het is dus mogelijk een verdachte verschillende weken of maanden in beperkingen te houden. Dergelijk lange beperkingen komen we meestal tegen in de grotere zaken.

Wat is een raadkamerzitting?

De raadkamer beslist over verzoeken die door de officier van justitie, verdachten of belanghebbenden worden ingediend. De raadkamer kan zowel enkelvoudig (één rechter) of meervoudig (drie rechters) zijn. Afhankelijk van het soort verzoek is de behandeling in de raadkamer openbaar of besloten.

Wat gebeurd er na voorgeleiding?

Na de voorgeleiding zijn er 2 mogelijkheden: De officier van justitie vindt het niet nodig dat u nog langer vast blijft zitten. U komt dan vrij. Als de officier van justitie besluit u te vervolgen, krijgt u een dagvaarding mee.

Wat wordt er getoetst bij de voorgeleiding na een aanhouding op heterdaad?

Tijdens de voorgeleiding zal de rechter-commissaris de rechtmatigheid van uw arrestatie en uw inverzekeringstelling toetsen. Dat wil kort samengevat zeggen dat de rechter-commissaris controleert of er aan alle regels voldaan is en of er voldoende reden is om u nog langer vast te houden.

Wie doet de voorgeleiding?

De officier van justitie vindt dat u nog langer moet worden vastgehouden. U wordt dan voorgeleid aan de rechter commissaris. Hij vraagt de rechter-commissaris om een ‘bevel tot bewaring’ af te geven. De rechter-commissaris zal u daarop horen.

Hoe werkt een verhoor?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Wie beslist of je vervolgd wordt?

De officier van justitie beslist wat er met een zaak gebeurt. Er zijn 3 uitkomsten: 1. de rechter beslist over de straf die de verdachte krijgt, 2. de officier van justitie bepaalt zelf de straf of 3. de verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot).

Wat is de rol van het Openbaar Ministerie?

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.

Wat valt onder het Openbaar Ministerie?

Het Openbaar Ministerie (OM) of parket is belast met de juridische aspecten van strafrechtelijke onderzoeken. Anders dan de naam suggereert is het Openbaar Ministerie op zichzelf genomen geen ministerie. Gelet op de Wet op de rechterlijke organisatie is het Openbaar Ministerie een onderdeel van de rechterlijke macht.

Wat doet de aanklager?

De openbaar aanklager is degene die namens ‘de staat’ of namens ‘het volk’ mensen die ervan verdacht worden de wet te hebben overtreden in staat van beschuldiging stelt. Vervolgens moeten één of meer rechters beoordelen of de verdachte gestraft moet worden, en welke straf wordt opgelegd.

Welke 3 vragen stelt de rechter OM te bepalen of iemand schuldig is?

Dan krijgt Pieter de dagvaarding dat hij moet verschijnen voor de strafrechter.
De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:

  • Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
  • Is het een strafbaar feit?
  • Is de dader strafbaar?
  • Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?

Hoe komt de rechter tot een bewezenverklaring?

Om tot een bewezenverklaring te komen, moet er sprake van voldoende wettig en overtuigend bewijs. De eis dat er voldoende wettig bewijs is, houdt in dat er een minimum aan bewijs aanwezig moet zijn in het dossier om een verdachte te kunnen veroordelen.

Wat is het verschil tussen vrijspraak en ontslag van rechtsvervolging?

Feit niet strafbaar

Dit is bijvoorbeeld het geval bij zelfverdediging. Omdat het feit bewezen is verklaard kan de rechter de verdachte niet vrijspreken. Maar doordat de daad niet strafbaar is, is een veroordeling ook niet eerlijk. De uitspraak van de strafrechter is dan: ontslag van alle rechtsvervolging.

Welke aanvullende bepaling legt een rechter op als hij een voorwaardelijke straf oplegt?

De rechter verbindt altijd aan de voorwaardelijke straf een bepaalde proeftijd (art. 14b Sr.) Gedurende die proeftijd moet de verdachte zich houden aan de algemene voorwaarde dat hij zich niet schuldig maakt aan een nieuw strafbaar feit. Verder kan de rechter ook bijzondere voorwaarden stellen.

Wat is een Gevangenisbriefje?

De rechter kan u veroordelen tot een vrijheidsstraf. Deze straf wordt uitgevoerd in een strafinrichting. Als u nog niet opgesloten bent, zal u een brief (ook wel het ‘gevangenisbriefje‘ genoemd) ontvangen met de datum waarop u zich in een bepaalde gevangenis moet aanmelden.

Waarvan 3 maanden voorwaardelijk?

Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.