Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Welke soorten golven hebben een medium nodig?

4 min read

Licht en andere elektromagnetische golven kunnen zich door vacuüm voortplanten, maar de meeste typen golven hebben een medium nodig: bij geluid is dat lucht of een ander samendrukbaar materiaal, en bij watergolven is dat een wateroppervlak. De voortplantingssnelheid is afhankelijk van het medium en het type golf.

Welke golven zijn er?

Men onderscheidt mechanische golven, die aan een medium zoals lucht, water en metaal, gebonden zijn, en golven die zich in het luchtledige kunnen voortplanten, zoals elektromagnetische straling, materiegolven en zwaartekrachtsgolven.

Welke soort golven zijn geluidsgolven?

Geluid wordt vaak afgebeeld als een sinusgolf, maar fysisch gezien is geluid in een medium als lucht of water een longitudinale golf: de golfbeweging heeft dezelfde richting als de voortplanting van de energie. De toppen van deze golf zijn de drukmaxima, de dalen van deze golf zijn de drukminima.

Wat is een eendimensionale golf?

Een voorbeeld van een eendimensionale golf is een golf in een koord. Als het uiteinde A van een strak gespannen koord in trilling wordt gebracht, zal dit uiteinde de trilling doorgeven aan het naburige stuk koord omdat het daaraan vast zit, waardoor op den duur het hele koord in trilling komt.

Wat is een geluidsgolf?

In een homogeen medium gaan geluiden met de geluidssnelheid dwars door elkaar heen, zonder elkaar te beïnvloeden. Maar raakt een geluidsgolf een voorwerp, dan ontstaat er drukstuwing. De golf kaatst terug, of verspreidt zich bolvormig. Komt een golf uit een gat in een grote ruimte, dan ontstaat er drukzuiging.

Welke geluiden zijn er?

Voorbeeldtabel

DECIBEL GELUID VOORBEELD
20 Hoorbaar Ruisen van boomblaadjes
30 Erg stil Fluisteren
40 Erg stil Huiskamer, stil klaslokaal
50 Beperkt geluid Koelkast die aanslaat, auto die langsrijdt

Wat is een toonhoogte muziek?

De kenmerkende eigenschap van een toon is de toonhoogte. Deze staat in directe relatie met het waargenomen spectrum van het geluid van de klinkende toon. De toonhoogte wordt weergegeven in frequenties, het aantal trillingen per seconde van de grondtoon. De frequentie wordt vervolgens uitgedrukt in Hertz (Hz).

Wat voor geluidsbronnen zijn er?

Voorbeelden geluidsbronnen: luidsprekers, stemvorken, muziekinstrumenten, motoren. Geluid kan alleen worden veroorzaakt door iets dat snelle trilling veroorzaakt. Goed voorbeeld is muziekinstrumenten. Snaar gitaar trilt, blokfluit lucht trilt, trommel, vlies trilt.

Wat is Hertz wikikids?

Hoe snel het geluid beweegt, wordt gemeten in hertz (Hz). Dit is een eenheid om de frequentie aan te geven. Het menselijk oor kan frequenties van 20 tot 20.000 Hz horen. Hieronder of hierboven is voor een mens dus niet te horen, bij sommige dieren is dat anders.

Wat verstaan we onder amplitude?

Geluidsgolven hebben een amplitude en een golflengte. Wat betekent dit precies en wat zeggen ze over het geluid? De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Als de amplitude van een geluidsgolf groter wordt, dan wordt het geluid harder.

Wat betekent resonantie?

Resonantie is het verschijnsel dat een voorwerp mee gaat trillen met een van buitenaf opgelegde trilling (een gedwongen trilling). De frequentie waarmee een voorwerp uit zichzelf trilt wordt eigenfrequentie genoemd.

Welke toestellen gebruiken radiogolven?

Toepassingen

  • Radio-omroep (en ook televisie)
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Welke dieren horen ultrasone geluiden?

Ultrageluid en dieren

Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.

Hoe noemen we het buigen van een golf?

Diffractie bij zeegolven

bij een golfbreker of een kaap buigen de golven cirkelvormig rond dat obstakel. Hierdoor verandert de golfrichting en vermindert de golfhoogte. De golfperiode verandert hierdoor niet.

Hoe werkt een tralie?

Bij een gewoon tralie gaat het licht er doorheen en wordt aan de andere kant onder verschillende hoeken afgebogen loodrecht op de lichting van de lijntjes. Bij een CD wordt de lichtstraal gereflecteerd en wordt de lichtstraal onder verschillende hoeken afgebogen aan DEZELFDE kant waar het licht binnenviel.

Hoe kan geluid zich voortplanten?

Dit kan lucht of water zijn, maar bijvoorbeeld ook een muur of een deur van hout. In een vaste stof plant geluid zich sneller voort dan in een vloeistof en in lucht nog minder snel. In een vacuüm kan geluid zich helemaal niet voortplanten.

Hoe ontstaat een interferentiepatroon?

Wanneer twee golven samen een trilling veroorzaken op een punt kunnen de golven elkaar versterken of juist verzwakken. Dit wordt interferentie genoemd. Wanneer het faseverschil tussen de twee golven 0,1,2,3…. is, zijn de golven ‘in fase’ en versterken ze elkaar. Dit wordt constructieve interferentie genoemd.

Wat is interferentie psychologie?

Interferentie is in de leerpsychologie het verschijnsel dat een leerling elementen uit het ene leersysteem ten onrechte toepast in het andere.

Hoe ontstaat een staande golf in een snaar?

Een staande golf ontstaat door interferentie van heen- en teruglopende golven op de snaar. Op plaatsen waar steeds twee golftoppen of twee golfdalen samenkomen ontstaat een extra heftige trilling: een buik.