Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de tijdregels bij basketbal?

3 min read

Bij iedere stap stuiteren basketballers de bal (dribbelen). Voor het balbezit bestaan strikte tijdsregels. De bal moet binnen 8 seconden over de middellijn passeren. Een ploeg mag steeds maximaal 24 seconden doen over een ringpoging.

Hoe ziet een basketbalveld eruit?

In de NBA is een veld 94 feet lang en 50 feet breed (28,65 bij 15,24 meter), een FIBA-veld is met 28×15 meter iets kleiner (vanaf 26×14 meter kan een veld ook goedgekeurd worden).

Hoeveel vrije worpen basketbal?

Punten scoren

Dit kan met vrije worpen. Vrije worpen worden verkregen als een verdedigende speler een fout maakt op een speler die een doelpoging onderneemt. De aanvaller krijgt 3 vrije worpen als de fout wordt gemaakt buiten de 3 punts-lijn.

Hoeveel punten is een dunk waard?

dunken – het met één of twee handen in de basket ‘slaan’ van de bal. driepunter – dit is een schot van achter de driepuntslijn en levert 3 punten op.

Wat mag niet bij basketbal?

Een bal die richting basket geworpen word, die zich in neerwaartse richting beweegt, en de ring van de basket nog niet aangeraakt heeft, mag niet door een verdediger aangeraakt of geblokkeerd worden. Pas nadat de bal de ring heeft aangeraakt, mag deze weer gespeeld worden.

Hoe ver is een 3 punter?

Na verschillende tests met de afstand van de lijn ligt de driepuntlijn in de NBA tegenwoordig op 23 voet en 9 duimen (7,23 meter). De FIBA voerde de driepuntslijn in 1984 in. De lijn lag toen op 6,25 meter maar dit is in 2010 verhoogd naar 6,75 meter.

Hoe lang duurt een NBA wedstrijd?

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een basketbalwedstrijd is dus 40 minuten, maar een wedstrijd duurt langer.

Hoeveel punten krijg je als je scoort bij basketbal?

Elke gewonnen wedstrijd levert drie punten op. Een gelijke stand levert beide teams één punt op. Een verliespartij levert geen punten op. Bij gelijk eindigen van twee teams telt eerst de uitslag van de onderlinge wedstrijd, daarna het doelsaldo en tenslotte het aantal gescoorde punten.

Wat is een rebound in basketbal?

Rebound – (Eng.) terugkaatsing van de bal tegen doelpaal, doellat of verdediger. Term afkomstig uit het basketbal.

Wat is een vrije worp?

Een vrije (door verdedigers ongehinderde) schotpoging na een persoonlijke fout van een tegenstander, in de meeste gevallen gemaakt tijdens een layup.

Wat is een strafworp bij korfbal?

Wanneer een directe doelkans ontnomen wordt door een overtreding dient de SR een strafworp toe te kennen. Dit kan hij ook doen als er een herhaaldelijke overtreding gemaakt wordt bij een niet directe doelkans.

Wat is een groene kaart bij korfbal?

De groene kaart is voor door spelers begane overtredingen die niet zwaar genoeg zijn voor een formele waarschuwing (gele kaart), zoals omschreven in de codering in art. 14 lid 4 onder b van het Tuchtreglement en BB 4.01 Formele waarschuwing en wegzending.

Wat is gedekt doelen bij korfbal?

Men spreekt van gedekt doelen als de verdedigende speler met één of beide armen omhoog tussen de aanvaller en de korf staat op armlengte afstand van de aanvaller met de bal in de handen. Als je wel gedekt schiet op doel en je scoort, dan krijgt de tegenstander de bal uit in een hoek naar keuze.