Na verschillende tests met de afstand van de lijn ligt de driepuntlijn in de NBA tegenwoordig op 23 voet en 9 duimen (7,23 meter). De FIBA voerde de driepuntslijn in 1984 in. De lijn lag toen op 6,25 meter maar dit is in 2010 verhoogd naar 6,75 meter.

Welke maat basketbal?

Bij competitie basketbal zijn 3 officiële maten basketballen. De maat 5 basketbal wordt voornamelijk gebruikt voor kinderen tot en met 12 jaar. Na de 12 wordt er gespeeld met een maat 6 basketbal. Deze bal is iets groter en zwaarder dan de maat 5 basketbal en is geschikt voor zowel kinderen tot en met 15 als dames.

Wat is de 3 seconden regel basketbal?

De drie seconden regel geeft aan dat een speler niet langer dan drie opeenvolgende seconden in het beperkte gebied (de bucket) van de tegenstander mag blijven terwijl het team van die speler de controle heeft over een levende bal op de aanvalshelft.

Wat is 3×3 basket?

3×3 basketball is een aparte discipline binnen de basketbalsport en hanteert dan ook andere regels dan het traditionele (5-5) basketball. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld op één basket.

Hoe ver is de vrijeworplijn van de basket af?

Het veld heeft twee zij- en achterlijnen, een middenlijn, een vrijeworplijn (op 5,80 meter van de achterlijn) en een driepuntlijn (op 6,75 m vanaf het middelpunt van de basket; tot 2010 was dat 6,25 m).

Hoe werkt basketbal?

Het is het doel om de bal in de basket van de tegenstander te krijgen, die op de korte zijden van het speelveld op 3,05 meter hoogte bevestigd is. Een treffer door een vrijworp levert een enkel punt op, en een normale worp twee punten. Staat de aanvaller echter achter driepuntslijn, levert een treffer drie punten op.

Welke maat basketbal 12 jaar?

Maat 5 is voor meiden tot 14 jaar en jongens tot 12 jaar. Maat 6 is voor meiden vanaf 14 jaar en jongens vanaf 12 jaar. Dit is de grootste maat in het damesbasketbal, dus zelfs de dames senioren spelen met maat 6. Maat 7 is voor jongens vanaf 14 jaar.

Hoe groot is basketbal maat 6?

Basketballen met maat 6 zijn de officiële basketballen in vrouwencompetities. De bal heeft een omtrek van 72-74cm en weegt tussen de 530 en 550 gram.

Wat is de 3X3 regel?

3X3 BASKETBALL REGELS VS. TRADITIONELE REGELS

Er wordt met drie spelers per team in het veld gespeeld in plaats van vijf. Er wordt gespeeld met één basket op een half basketbalveld. Er is geen driepunterlijn, maar een tweepunterlijn. Buiten de lijn scoor je twee punten en binnen de lijn één punt.

Hoelang duurt 3X3 basket?

Bij 3×3 spelen twee teams van vier spelers (drie in het veld) op een half veld tegen elkaar op één basket. Het voordeel van 3×3 is dat je minder spelers nodig hebt, je het ook buiten kunt spelen, het in toernooivorm wordt gespeeld en een wedstrijd maar tien minuten zuivere speeltijd (of tot de 21 punten) duurt.

Hoe lang duurt 3X3 basketball?

Duur van een wedstrijd en score limiet

De reguliere wedstrijd duurt 10 minuten. Als er binnen de 10 minuten 21 punten gescoord worden door een team is de wedstrijd afgelopen.

Hoe lang duurt een basketbal seizoen?

De basketbalcompetitie loopt van begin september tot plusminus mei.

Hoeveel helften zijn er met basketbal?

Een wedstrijd duurt 40 minuten, verdeeld over 4 gelijke kwarten. Tussen deze kwarten komen de teams samen om op adem te komen en de tactiek te bespreken. Wisselen mag tijdens de rust tussen de kwarten, maar ook gedurende de wedstrijd.

Hoe lang duurt Basketmatch?

Het team dat aan het einde van een 4 x 10 minuten (FIBA) of 4 x 12 minuten (NBA) durende basketbalwedstrijd de meeste punten heeft gescoord, wint de wedstrijd. In het geval van een gelijkspel wordt de wedstrijd in één of meer verlengingen van vijf minuten (zowel FIBA als NBA) beslist.

Hoe lang duurt een basketbalwedstrijd U12?

De U12 spelen 4 quarters van 10 minuten met chronostop. Er is een rust voorzien van 2 minuten tussen elke quarter Tussen de tweede en derde periode is er 10 minuten rust. Bij de start van de derde periode wordt er eveneens van speelhelft gewisseld.

Hoe lang duurt een rolstoelbasketbal wedstrijd?

Rolstoelbasketbal is een snel en dynamisch spel dat in vier kwarten van tien minuten wordt gespeeld. Er is een 24-seconden schotklok, wat betekent dat binnen 24 seconden na het krijgen van van bal het team moet schieten op de basket. Een speler kan zijn rolstoel pushen en tegelijkertijd met de bal dribbelen.