Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het verschil tussen een taakveiligheidsanalyse en een taakrisicoanalyse?

3 min read

Wat is een Taakrisicoanalyse?

Een Taak Risico Analyse (TRA) is een analyse en evaluatie van de gevaren die zijn verbonden aan de uitvoering van (risicovolle) taken. Dit is gericht op de veiligheid en gezondheid van de werknemers met de bedoeling beheersmaatregelen af te spreken voor het uitvoeren van de risicovolle taak.

Waarom een tra?

Het doel van een TRA is risicovermindering, dan wel het opheffen van de risico’s. Medewerkers die bepaalde werkzaamheden uitvoeren moeten zich bewust zijn van eventuele gevaren en welke maatregelen getroffen zijn of zij bij uitvoering moeten treffen.

Is een tra verplicht?

De Taak Risico Analyse wordt in opdracht van een bedrijf uitgevoerd om ook voor afwijkende werkzaamheden en projecten zo veilig mogelijke arbeidsomstandigheden te creëren. Dit zijn bedrijven namelijk verplicht volgens de Arbeidsomstandighedenwet.

Wie mag een tra opstellen?

Wie stelt een TRA op? Een TRA wordt opgesteld door alle betrokken partijen, zoals projectleider, monteurs en opdrachtgever. Verder is het verstandig om een professional van IMR te raadplegen.

Wat is het doel van een Lmra?

Het doel van de LMRA is om te voorkomen dat gevaren en risico’s kunnen leiden tot incidenten, door deze vroegtijdig te identificeren en waar mogelijk te elimineren. De LMRA zorgt er voor dat de medewerker even stil te staat bij risico’s die bij de voorbereiding van de werkzaamheden nog niet zijn opgevallen.

Waarom maak je een risicoanalyse?

Het uitvoeren van een risicoanalyse heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk het verkrijgen van inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan voor de organisatie. Daarnaast wordt er nagedacht over de mogelijk te treffen en te verbeteren beheersmaatregelen.

Wie maakt de Tra?

De opdrachtgever is verantwoordelijk voor een goed uitgevoerde TRA. Betrek bij het opstellen van een TRA altijd enkele mensen die het werk gaan uitvoeren en eventueel een technisch en/ of veiligheidskundig specialist. Zorg dat iedereen goed op de hoogte is van de situatie tijdens het uitvoeren van het werk.

Wie kan de Lmra uitvoeren?

Wie voert de LMRA uit? Een LMRA wordt door je medewerkers zelf uitgevoerd voorafgaand aan de werkzaamheden die iemand gaat uitvoeren. De voordelen zijn tenslotte ook (voornamelijk) voor de werknemer zelf. Hij neemt waar nodig extra voorzorgsmaatregelen ter bevordering van zijn eigen veiligheid.

Wie voert een tra uit?

Uitvoering TRA

Een TRA voert u uit met deelnemers van de betrokken partijen: Opdrachtgever: heeft kennis van de installatie of machine, kent alle bedrijfseigen veiligheidsregels en heeft uit het verleden misschien ervaring met soortgelijke werkzaamheden.

Hoe maak je een RI&E?

Het opstellen van een RI&E kunt u met uw bedrijf gemakkelijk zelf doen. Dit is de taak van de preventiemedewerker. Een preventiemedewerker is iemand die zich in het bedrijf (ook) bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In grote bedrijven (> 25 werknemers) moet hier iemand voor zijn aangewezen.

Hoe doe je een risicoanalyse?

Risicoanalyses kunnen op twee manieren worden uitgevoerd: Kwalitatieve methode: er worden schattingen van de gelopen risico’s gemaakt. Kwantitatieve methode: de risico’s worden waar mogelijk gekwantificeerd in meetbare criteria, meestal uitgedrukt in de financiële gevolgen.