Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het verschil tussen beachvolleybal en gewoon volleybal?

4 min read

Verschillen tussen beachvolleybal en volleybal Zoals we bij de normale variant voor iedere speler een vaste positie kennen is dat bij beachvolleybal niet het geval. De bal waarmee gespeeld wordt is zachter maar wel zwaarder, dit heeft te maken met de wind. Het veld is 16 bij 8 meter.

Wat is de hoogte van een volleybalnet?

2.1.1 Verticaal boven de as van het veld hangt een net waarvan de bovenkant op een hoogte van 2.43m hangt voor heren en 2.24m voor dames.

Hoeveel Challenge bij volleybal?

Hoeveel maal kan er een challenge aangevraagd worden? Een team kan steeds opnieuw een challenge aanvragen tot het twee onsuccesvolle challenges achter zijn naam heeft. Iedere nieuwe set komt dit aantal terug op nul en kan er opnieuw een challenge aangevraagd worden.

Wat zijn de afmetingen van een volleybalveld?

De afmetingen van het speelveld zijn 9 bij 9 meter. Belangrijkste regels: Een speler mag de bal niet twee keer na elkaar aanraken, behalve bij het blokkeren.

Wat is een passer loper?

De passer/loper, ook wel buitenaanvaller of hoekspeler genoemd heeft als voornaamste taak om te passen en te aanvallen. Veelal speelt deze speler de eerste en/of de derde bal in een aanvalsopzet. In de meeste rotaties aan het net staat de passer/loper op de linksvoorpositie.

Hoe hoog net heren volleybal?

De officiële hoogte van een beachvolleybalnet is 2.24m voor dames, 2.35m voor junioren en 2.43m voor heren.

Wat is de bovenhandse techniek volleybal?

Maak van je duimen en wijsvingers een driehoekje en vorm met je handen een kommetje (in de vorm van de bal). Wijs de bal met je vingers na, je armen zijn daarbij gestrekt. Door het nawijzen kan je de bal weer juist mikken.

Is volleybal een zware sport?

Volleybal is een veelzijdige sport waar veel bij komt kijken. Zo is het van belang dat je naast een goede techniek, ook beschikt over een goed coördinatievermogen en explosiviteit, zodat je snel kunt reageren in veranderende spelsituaties.

Hoe lang is een volleybalnet?

Het net heeft een maat van 950 cm lang en 100 cm hoog en 2 ophangkoorden aan beide zijden om het net te bevestigen aan de spanstokken. De mazen van dit Avento volleybalnet zijn 10 x 10 cm groot.

Hoeveel rondes volleybal?

Vanaf de eerste divisie tot en met de drie hoogste regioklassen worden altijd vier sets gespeeld. Bij een gelijke stand van 2-2 in sets wordt de beslissende vijfde set gespeeld.

Wat is de taak van de libero?

De functie van een libero is uitsluitend passen en verdedigen. De liberospeler mag ook alleen in de achterste 3 posities van het volleybalveld staan. Je zult een libero dus nooit zien aanvallen of serveren. Doorgaans is de libero de beste passer of verdediger in een team.

Waarom spelverdeler ander shirt?

De libero. Een team mag twee libero’s aanwijzen waarvan er maximaal één tegelijk in het veld mag staan. Deze draagt een ander kleur shirt zodat degene goed opvalt. Dat onderscheid moet ook goed zichtbaar zijn want voor libero’s gelden er andere regels dan voor zijn of haar teamgenoten.

Hoeveel spelers heeft een volleybalteam?

Je staat met 6 spelers in het speelveld tijdens de wedstrijd. Je volleybalteam mag uit maximaal 12 spelers bestaan.

Wat is een voetfout bij volleybal?

Geen bal in de buurt. Analoog aan netsituaties. Als je met je voet(en) onder het net door in de speelruimte van de tegenstander komt (je voet(en) blij(ft)(ven) boven het speelveld “zweven”) en je hindert verder niemand. X Geen hinderen Geen speelveld geraakt.

Wat houdt een rode kaart in bij volleybal?

Bijvoorbeeld: iemand zegt een drie- of vierletterwoord tegen een van de officials. Daar móét een sanctie op volgen. Dat is een “rode kaart” als de 1e scheidsrechter vindt dat dit “onbehoorlijk gedrag” is en een “rode en gele kaart in één hand” als de 1e scheidsrechter vindt dat dit “beledigend gedrag” is.

Wat is een dubbelfout bij volleybal?

twee fout geslagen services achter elkaar, waarna het punt naar de tegenstander gaat; dubbele fout.

Hoe kan je goed volleyballen?

Volleybal is een balsport waarbij het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften gescheiden door een net. De beide teams bevinden zich ieder op hun eigen helft en proberen door het slaan of tikken tegen de bal deze op het tegenoverliggende deel van het speelveld binnen de lijnen de grond te doen raken.

Hoe lang Time Out volleybal?

Een timeout (TO) duurt maximaal 30 seconden. Dit betekent dat wanneer het aanvragende team én de officials binnen deze halve minuut weer klaar zijn om verder te spelen, de wedstrijd wordt vervolgd. Tijdens de TO mag het hele veld gebruikt worden: teams hoeven dus niet meer in het geheel buiten het veld te staan.