Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een gewoon zelfstandig naamwoord en 5 voorbeelden?

4 min read

Wat is een zelfstandig naamwoord groep 5?

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die mensen, dieren of dingen benoemen. Voor een zelfstandig naamwoord kun je een lidwoord zetten. Bijvoorbeeld: de kast, de stoel, het kind.

Wat is een zelfstandig naamwoord voorbeeld?

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).

Hoe kun je een zelfstandig naamwoord herkennen?

Een ZNW herken je aan de volgende eigenschappen: § je kunt er een lidwoord voorzetten (het boek, een boek); § je kunt het in het meervoud zetten (boek – boeken); § je kunt er een verkleinwoord van maken (boek – boekje);

Welke aanwijzende voornaamwoorden zijn er?

Lijst aanwijzende voornaamwoorden

  • dit.
  • dat.
  • deze.
  • die.
  • zulk(e)
  • datgene.
  • degene.

Hoe haal je een zelfstandig naamwoord uit een zin?

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden waar je een lidwoord (de, het, een) voor kunt zetten. Let op! Het lidwoord hoeft er niet altijd bij te staan! Moeder gaat koekjes bakken.

Wat is een concreet zelfstandig naamwoord?

Zelfstandige naamwoorden kunnen zowel concrete als abstracte zaken zijn. Concrete zaken zijn: personen, dieren, dingen, landen en plaatsen. Abstracte zaken zijn: gevoelens, tijdsruimten, eigenschappen, gebeurtenissen en denkbeeldige personen of zaken.

Waar zelfstandig naamwoord?

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je de, het of een voor kunt zetten, zoals televisie of huis. Het is de naam van een ding, persoon, dier, plaats etc. Ook abstracte begrippen als gevoelens, tijd, eigenschappen en gebeurtenissen zijn zelfstandige naamwoorden.

Is Nederland een zelfstandig naamwoord?

Zelfstandig naamwoorden zijn woorden waar je een lidwoord voor kunt zetten. Je gebruikt ze voor: dieren, mensen, dingen, aardrijkskundige namen (plaatsen, rivieren etc.) en voor (eigen)namen, ook al kun je daar soms geen lidwoord voor zetten.

Hoeveel zelfstandige naamwoorden kunnen er in een zin staan?

De meeste zinnen zijn zulke uitspraken; daarom bevat vrijwel elke zin wel één of meer zelfstandige naamwoorden.

Welke vragende voornaamwoorden zijn er?

De vragend voornaamwoorden (ook wel vraagwoorden genoemd) die in onze taal voorkomen zijn: wie, wat, welk, welke, wat voor (een) en wiens. Het vraagwoord staat vaak vooraan de zin, maar kan ook in het midden van de zin staan.

Hoe herken je een betrekkelijk voornaamwoord?

Een betrekkelijk voornaamwoord heeft betrekking op (verwijst naar) een woord dat er vlak voor staat (of woorden die er vlak voor staan). Betrekkelijke voornaamwoorden staan aan het begin van een bijvoeglijke bijzin.
Andere betrekkelijke voornaamwoorden zijn:

  1. wie.
  2. wat.
  3. hetgeen.
  4. welk(e)

Welke woorden zijn bezittelijk voornaamwoord?

Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als mijn, jouw, zijn, haar, ons enzovoort. Ze drukken uit dat er een relatie van bezit of herkomst is tussen een persoon of zaak en een zelfstandig naamwoord: mijn auto, haar vader.

Waar is de jouwe?

In mijn fiets is iemand bijvoorbeeld eigenaar van een fiets. In jouw tekening kan jouw verwijzen naar de maker van de tekening.
Bezittelijk voornaamwoord.

niet-zelfstandig zelfstandig
2e persoon enkelvoud jouw, je, uw jouwe, uwe
3e persoon enkelvoud zijn, z’n, haar, d’r zijne, hare
1e persoon meervoud ons, onze onze

Wat zijn jouw voornaamwoorden?

Persoonlijke voornaamwoorden verwijzen naar levende wezens of zaken, zonder die verder bij de naam te noemen: ik, jou, zij, hen, hem, etc. De vorm hangt af van: de ‘persoon’: Als we over onszelf praten, gebruiken we de eerste persoon. Als je mensen aanspreekt, gebruik je de tweede persoon.

Wat is het verschil tussen een persoonlijk en een bezittelijk voornaamwoord?

Een persoonlijk voornaamwoord is een woord dat (meestal) verwijst naar een levend wezen (persoonlijk). Een bezittelijk voornaamwoord is een woord dat een relatie aangeeft tussen een zelfstandig naamwoord en een persoon, dier of instantie (bezittelijk).

Welke woorden kunnen zowel persoonlijk als bezittelijk voornaamwoord zijn?

In het schema zie je dat je, haar, ons, jullie en hun zowel persoonlijk als bezittelijk voornaamwoord kunnen zijn. Je kunt de woordsoorten bepalen door het woord te vervangen door hij, hem of zijn. Hun en hen worden vaak verkeerd gebruikt.

Wat is het persoonlijk voornaamwoord?

Persoonlijke voornaamwoorden verwijzen naar levende wezens of zaken, zonder die verder bij de naam te noemen: ik, jou, zij, hen, hem, etc. De vorm hangt af van: de ‘persoon’: Als we over onszelf praten, gebruiken we de eerste persoon.