mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de trapas op een fiets?

3 min read

Een trapas is, bijvoorbeeld bij een fiets, het gedeelte waaraan op de uiteinden de cranks met de pedalen en voorste kettingblad(en) zijn gemonteerd. De trapas wordt gelagerd in het frame gemonteerd (in de zogeheten bracket) en bestaat uit meerdere onderdelen.

Welke trapas heeft mijn fiets?

Deze trapassen zijn eenvoudig te herkennen, omdat de lagers zich aan de buitenkant van het frame bevinden. De meeste hebben een Engelse draad van 34,7 x 24 mm (BSA). De rechterdop wordt tegen de klok in in de trapasbehuizing geschroefd en de linkerdop met de klok mee.

Hoeveel km gaat een trapas mee?

Overigens is 17000km voor een trapas niet abnormaal. Levensduur kan erg wisselend zijn. Volgens Santos bestaan er geen betere lagers, althans niet voor een betaalbare prijs. Mijn Santos traplager gaf na 12000km de geest.

Hoe gaat de trapas kapot?

Als een trapas kraakt hoef je hem niet altijd te vervangen het kan ook zijn dat hij niet goed vast zit of dat er vet tussen de cups en het frame moet, dit gebeurt wel bij een aluminium frame en een trapas met stalen cups. Als de trapas speling heeft op de lagers moet hij meestal worden vervangen.

Waar zit de trapas?

Vroeger bestond de trapas nog uit een enkele cartridge, de lager en de as bestonden dan uit een stuk. Maar dat komt bijna niet meer voor bij nieuwe fietsen. De meeste moderne fietsen hebben trapaslagers in de bottom bracket of aan de buitenzijde van de bottom bracket. De as zit dan vast aan één of beide crankarmen.

Hoe weet ik wat voor crankstel Ik heb?

Kettingblad – meten is weten

Let wel goed op of het om een 4-arm of een 5-arm crank gaat! Heb je een crank met 4 armen, kijk dan naar het rechterplaatje. Heeft jouw crank 5 armen, kijk dan naar het linker plaatje!

Welke maat trapas?

De trapas die gemonteerd wordt moet passen bij de breedte van het bracket. Door het vlakken kan het bracket iets smaller worden. Monteer dan een trapas die hoorde bij de oorspronkelijke breedte van het bracket. Een bracket met een breedte van 69 mm had een oorspronkelijke breedte van 70 mm.

Wat kost het vervangen van een trapas?

Trapas vervangen 60-80 euro

Het vervangen van je trapas is over het algemeen een erg dure fietsreparatie.

Welk vet voor trapas?

Gouden vet is rijk aan koper en dient hoofdzakelijk voor de montage van titaniumstukken (zadelpen, trapas, …).

Hoe Crank smeren?

Schoonmaken en invetten

  1. Nu het gehele crankstel is verwijderd kunnen de verschillende onderdelen en het frame gemakkelijk schoongemaakt worden. …
  2. Gebruik geen water voor het verwijderen van het vuil. …
  3. Smeer de binnen- en buitenkant van het trapaslager opnieuw in met schoon lagervet.

Hoe haal je trappers van een fiets?

De trappers van je fiets maak je heel eenvoudig los met behulp van steeksleutel 15. Alleen past in sommige gevallen sleutel 15 niet. Dat komt dan doordat de ruimte tussen de zogeheten crank en de trapper zelf te smal is. Je hebt dan een speciale pedaalsleutel nodig (die je simpel online kunt kopen).

Hoe bottom bracket kiezen?

De breedte van de bottom bracket bij een BB30 is 68mm of 73mm. Op de racefiets is het altijd 68mm. Op mountainbikes komt 68mm ook het meeste voor, maar soms is er daar voor de bredere variant gekozen van 73 mm. De diameter van de bottom bracket is 41.96mm en de lagers worden altijd los in het frame geperst.

Wat is hollowtech 2?

Het concept van de HOLLOWTECH II-technologie is gericht op het fabriceren van een superieur crankstel dat de krachtoverbrenging van de rijder maximaliseert.

Welke Kettinglijn MTB?

50mm is een normale kettinglijn voor een mountainbike triple. Correctie: 45mm is voor een racetriple. Dit verschil is noodzakelijk vanwege de breed uitwaaierende achtervorken van een mtb. Dat heeft een racefiets niet.

Hoe bereken je de kettinglijn?

Meet de afstand tussen de linkerzijde van de zitbuis en de buitenkant van het buitenste kettingblad. Meet daarna de afstand tussen de rechterzijde van de zitbuis tot de binnenzijde van het binnenste kettingblad. Tel deze waarden op en deel ze door twee, de uitkomst geeft de kettinglijn voor het kettingblad weer.

Wat betekend kettinglijn?

De kettinglijn van een fiets is de hoek van de fietsketting ten opzichte van het frame. Een evenwijdige loop met een uitlijning van het voorste kettingwiel met het achterste, levert een betere kettinglijn op.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl