Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wanneer werd de Kaukasische Krijt Cirkel opgericht?

2 min read

Wat betekent Atatürk?

Met de nieuw ingevoerde wet moest iedereen in het land verplicht een familieachternaam hebben. Het was toen dat het Turkse parlement Atatürk pas de achternaam Atatürk gaf, wat ‘Vader der Turken’ betekent, als erkenning voor de rol die hij speelde bij de totstandkoming van de moderne Turkse Republiek.

Welke landen behoorden tot het Ottomaanse Rijk?

Onder sultan Murat I veroverden zij gebieden in Bulgarije en Servië, waarmee ze een sterke aanwezigheid in Europa kregen. Sofia werd in 1385 veroverd, Thessaloniki in 1387, later werd ook Albanië veroverd. In de vijftiende eeuw werden meer gebieden, onder andere in Servië, veroverd.

Hoe ontstond de Republiek Turkije?

Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Paşa, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.

Welke landen heeft Turkije veroverd?

Het veroverde vele gebieden, waaronder Griekenland en een heel stuk van de Balkan. Hierdoor werd het rijk langzamerhand een wereldrijk, waarbij het een groot gedeelte van de Arabische wereld, Perzië en Noord-Afrika veroverde. Constantinopel werd ook de hoofdstad van dit land, waar ging verder onder de naam Istanboel.

Waar is Turkije?

Turkije is een groot land, zowel qua oppervlakte als qua bevolking, in het zuidoosten van Europa. Istanboel is de grootste stad van Europa. Het land vormt de grens tussen Europa en Azië tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Aan de Europese kant grenst het land aan Bulgarije en Griekenland.

Waar in Turkije op vakantie?

Dit zijn de mooiste Turkse reisbestemmingen

  • Marmaris, de parel van de Egeïsche Zee.
  • Bodrum, het Saint Tropez van Turkije.
  • Antalya, vakantie aan de Turkse Rivièra.
  • Sprookjesachtig Cappadocia.
  • Pamukkale, kleine stad met een groot karakter.
  • Istanbul, metropool aan de Bosporus.

Welke steden in Turkije liggen in Europa?

Ook de hoofdstad Ankara ligt in het Aziatische gedeelte van het land. Een kleine hoeveelheid land ligt geografisch in Europa: het oudste en westelijke deel van de grootste stad, Istanboel, en het gebied ten westen daarvan liggen in Europa, wat overeenkomt met 3% van het Turkse land.

Welk deel van Turkije ligt in Europa?

Want al ligt het huidige Turkije niet meer in Europa (behalve een klein gedeelte bij Istanbul), het zwaartepunt van het vroegere Ottomaanse Rijk bevindt zich honderden jaren in Zuidoost-Europa, zo’n beetje waar nu Griekenland en de overige Balkanlanden liggen.

Wat is de hoofdplaats van Turkije?

Na het Ottomaanse rijk, stichtte Atatürk, in 1923 het moderne Turkije. Ankara werd de nieuwe hoofdstad, maar Istanbul is tot vandaag de dag het commerciële en culturele centrum van Turkije.