Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wanneer werd de atlatl voor het eerst gebruikt?

2 min read

De eerste aanwijzigingen voor het gebruik van atlatl dateert zo’n 42.000 jaar geleden – de Australische vondst van de Mungo Man zou een zogeheten atlatl-elleboog vertonen door het vele speerwerpen. Onderzoekers zien zeker bewijzen dat de speerwerper al 30.000 jaar wordt gebruikt door de moderne mens in Europa.

Hoe werkt een speerwerper?

De speerwerper werkt als een hefboom: bij het loslaten van de speer kan met een polsbeweging een extra impuls aan het projectiel worden gegeven. Hierdoor zijn snelheden tot ca. 150 km/u mogelijk.

Hoe werden speren gemaakt?

Een speer is een oud gevechtswapen dat zowel voor de jacht alsook voor oorlogsvoering geschikt is. De speer bestaat uit een schacht (meestal van hout) en heeft een scherpe punt. Deze punt kan een aangescherpt deel van de schacht zijn of uit een ander materiaal bestaan dat op de schacht bevestigd is.

Hoe lang is een speer?

Rond het zwaartepunt is een handvat van koord aangebracht. Een herenspeer is 2,6 tot 2,7 meter lang en weegt 800 gram. Een damesspeer weegt 600 gram en is 2,2 tot 2,3 meter lang. Bij jeugd- en mastersatletiek worden ook lichtere speren gebruikt, speren van 400, 500 en 700 gram zijn daarbij in gebruik.

Hoe moet je kogel stoten?

De kogelstoter staat met de rug naar de werpsector gekeerd achter in de stootring. Hij buigt sterk voorover, en stoot vervolgens met een glijdende draaipas, waarin de atleet zich ook strekt, naar achteren de kogel de sector in. Deze techniek is in 1976 door Aleksandr Barysjnikov geïntroduceerd.

Wat is het verschil tussen werpen en stoten?

Tijdens het stoten van de kogel mag de begrenzing van de ring en de stootbalk niet overschreden worden, de balk mag alleen aan de binnenzijde aangeraakt worden. Men mag de kogel niet werpen, maar deze dient vanaf een uit de schouder komende beweging vanuit de nek gestoten te worden.

Hoe maakte ze vroeger een speer?

De oudst gevonden Europese speerwerpers dateren van ongeveer 20.000 jaar geleden en zijn gemaakt van bot of gewei. Waarschijnlijk was het hulpmiddel al veel langer in gebruik, maar zijn de houten exemplaren vergaan. Na de ontdekking/uitvinding van de handboog raakten speer en speerwerper in onbruik.

Hoe maakten ze wapens in de prehistorie?

Tijdens de Steentijd konden mensen stenen wapens maken door stenen te slijpen volgens bepaalde technieken. De wapens werden voornamelijk gebruikt voor de jacht.