juli 1, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom schilfert de bast van de esdoorn?

3 min read

Wat is Roetschorsziekte?

Roetschorsziekte is een aantasting bij voornamelijk esdoorns, veroorzaakt door de schimmel Cryptostroma corticale. Deze aantasting kan schadelijk zijn voor zowel boom als mens. Eind 19e eeuw is de schimmel ontdekt in Amerika en vanaf 1940 werd het sporadisch aangetroffen in Europa.

Hoe ziet het blad van een esdoorn eruit?

Het blad van de esdoorn kan ook drie of zevendelig zijn. De bladeren staan recht tegenover elkaar aan de tak en kruisgewijs aan de takken. Het blad heeft een gezaagde rand en een rode bladsteel. Aan de onderzijde van het blad vind je kleine haartjes in de oksels van de nerf.

Welke boom heeft vliegertjes?

De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij sinds lang ingeburgerd en wordt hij tot 30 m hoog.

Welke esdoorn is giftig?

In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.

Welk blad lijkt op esdoorn?

De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten.

Welke boom heeft propellers?

De gevleugelde zaden van de esdoorn omhoog gooien om te zien hoe ze als een helikoptertje naar beneden dwarrelden. Soms, als de propellerachtige vleugels de thermiek vingen, bleven ze extra lang in de lucht. Maar de boom ontwikkelt deze gevleugelde zaden natuurlijk niet om kinderen te vermaken.

Welke esdoorn blijft klein?

Een soort die klein blijft is de Acer Campestre Nanum, maximaal 2 tot 3 meter hoogte met een bolvormige kroon.

Wat voor esdoorn heb ik?

Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt.

Determinatie is het makkelijkst op grond van de vorm van het blad op het oog. Opvallend is de bast van de gewone Esdoorn: deze heeft vaak identiek aan de plataan stukjes bast eraf, zodat je lichte vlekken zien waar de schors een stukje weg is.

Is een Japanse esdoorn giftig voor paarden?

“Bij het vallen van de zaden in het najaar en bij het uitkomen van de scheuten in de lente, sterven heel wat paarden aan atypische myopathie. Dit is een ernstige spierziekte die veroorzaakt wordt door het eten van zaden en scheuten van de gewone esdoorn, de vederesdoorn, de Japanse esdoorn en de witte esdoorn.

Is esdoorn giftig voor schapen?

De giftige stoffen in Engels raaigras veroorzaken een nerveuze aandoening bij schapen, runderen, paarden en herten. Esdoorn Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn), Acer palmatum (Japanse esdoorn) Acer saccharinum (witte esdoorn).

Welke bomen zijn giftig voor schapen?

Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, …

Welke bloemen zijn giftig voor schapen?

Contact

  • Adelaarsvaren.
  • Gewone esdoorn.
  • Laurierkers.
  • Lupinen.
  • Melde, witte ganzevoet.
  • Nachtschade-achtigen.
  • Paardestaart.
  • Bereklauw Acanthus.

Welke bomen in schapenweide?

Plant je op een weide waar er dieren lopen, kies dan geen laagstammen. Op een schapenweide kun je wel halfstammen kwijt, bij paarden en koeien plant je beter hoogstambomen. Plaats sowieso een stevige stambeschermer rond de bomen, bijvoorbeeld van kastanjehouten spijltjes.

Welke kunstmest voor schapenweide?

15-15-15 is een chloorhoudende kunstmest. NPK 15-15-15 is een basis mengmest welke genoeg voeding geeft aan grasland voor paard, rund of schapenweide.

Welke kunstmest voor weiland?

Kunstmest. Er zijn speciale kunstmestsoorten voor paardenweiden te koop. Hierbij komt de stikstof heel langzaam vrij: in 2-3 maanden, deze vorm van stikstof heet ENTEC-stikstof en wordt gemaakt door de firma BASF. Stikstof in normale kunstmest komt na het strooien al binnen een paar dagen vrij.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl