mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom komt fietsdiefstal zo vaak voor?

3 min read

Welke fietsen worden het meest gestolen?

En net als vorig jaar is de e-bike het meest gewild. Er zijn schrikbarend meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Sterker nog; de e-bike wordt het meest gestolen, gevolgd door de ‘gewone’ stadsfiets.

Waarom stelen mensen fietsen?

De gestolen fietsen worden aan particulieren doorverkocht als goedkope tweedehands fiets. Of de fiets gaat het criminele cirquit in en wordt door opkopers meegenomen. Deze verkopen de fietsen ook weer door aan anderen. De conclusie van de economische blog is duidelijk: het probleem is onoplosbaar.

Wat is de kans dat je fiets wordt gestolen?

Het CBS geeft zelf twee cijfers. Volgens het CBS bedroeg het percentage mensen dat in 2015 het slachtoffer werd van fietsendiefstal 3,9%.. Per 100 inwoners bedraagt dit percentage in 2015 5,7%. Exacte cijfers over het aantal gestolen fietsen kan het CBS niet vertrekken.

Hoe kun je voorkomen dat je fiets wordt gestolen?

Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

  1. Gebruik twee verschillende soorten sloten.
  2. Gebruik een stevig slot met ART keurmerk.
  3. Zet het hangslot hoog vast.
  4. Bevestig het kettingslot niet aan het voorwiel.

Hoe stelen dieven een fiets?

Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet je nooit in het midden bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen. Maak je slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen.

Hoeveel elektrische fietsen worden er gestolen?

Nederlanders hebben in 2021 weer meer aangifte gedaan bij de politie omdat hun e-bike is gestolen. De Nationale Politie registreerde vorig jaar 22.593 aangiftes van een gestolen e-bike. Dat is een kwart meer dan in 2020 en driekwart meer dan in 2019.

Wat doen fietsendieven?

De dief kan de fiets eenvoudig oppakken en meenemen. Elders zal de fietsendief het slot in alle rust kunnen verwijderen. Juist een slot waarmee de fiets ergens aan vast staat, bepaalt of de fiets meegaat of niet. Kijk hier voor uitleg over wat goede sloten zijn en welke niet.

Hoe kan je het best een fiets stelen?

Een samenvatting: Zet je fiets met een kettingslot vast aan een paal of aan een hek. Nooit aan je voorwiel. “Want dan haal ik het voorwiel eruit en jat ik dat van een andere fiets.” Aan je frame kan wel, maar let erop dat het niet het stuk frame is dat je met een schroef kan losmaken.

Waar komen gestolen fietsen terecht?

Bedrijven kunnen via het fietsdiefstalregister controleren of ze gestolen fietsen in- en verkopen. Ook medewerkers van gemeentelijke fietsdepots maken veel gebruik van het fietsdiefstalregister. Zij komen gestolen fietsen tegen als zij (stations)fietsenstallingen opruimen.

Wat moet je doen als je fiets gestolen is en je hem terug ziet staan?

Bel de politie. De politie kan jou dan ondersteunen. Zorg er wel voor dat je genoeg bewijs hebt dat het daadwerkelijk jouw fiets is.

Wat moet ik doen als ik een gestolen fiets heb gekocht?

Als je een gestolen fiets koopt in het volle bewustzijn dat deze gestolen is, dan heet dit: opzetheling. Als je daarentegen een fiets koopt, waarvan je in alle redelijkheid had kunnen weten dat deze (bijvoorbeeld door een extreem lage prijs) gestolen is, dan heet dit: schuldheling. Beiden soorten heling zijn strafbaar.

Wat doet de politie met een gestolen fiets?

Er vinden gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister. De milieupolitie ruimt fietswrakken in de stad op.

Wat doet de politie bij diefstal?

Bent u slachtoffer geworden van diefstal? Aangifte doen van diefstal heeft een aantal voordelen. Na uw aangifte kan de politie proberen de dader op te sporen. Verder is aangifte doen nodig als u uw schade vergoed wilt krijgen, bijvoorbeeld via uw verzekering.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl