mei 18, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar gebruikten de Indianen berkenbast voor?

3 min read

Wat zijn de rituelen van de indianen?

De Zonnedans is de meest heilige ceremonie van de prairie-indianen. Lange tijd was dit ritueel verboden door de Amerikanen; pas in 1978 konden de indianen hun ceremonie weer ‘bovengronds’ uitvoeren. De Zwarte Heuvels zijn net zo heilig.

Hoe communiceren indianen?

In totaal waren er zo’n driehonderd indianentalen. Wanneer stammen elkaar tegenkwamen, was het lastig om te communiceren. Om toch met elkaar te kunnen “praten”, gebruikten de indianen dan gebarentaal. Ze konden daarmee gevoelens uitdrukken en ook waarschuwingen overbrengen.

Hoe groeten de indianen elkaar?

 • Lange groet: beide handen opsteken met de handpalmen naar voren (dit betekent ‘ik heb niets te verbergen’). Daarbij zeggen: “Aho mi takye Oyasin! Aho!” (Wij zijn allen één! Gegroet!)
 • Korte groet: “Hackahey” (Ik groet u – wees dapper – strijd door).
 • Waar woonden de Apaches?

  Apachen is de verzamelnaam voor de N’de, een uit meerdere divisies bestaand indianenvolk uit zuidwestelijk Noord-Amerika, dat oorspronkelijk afkomstig is uit het subarctisch Canada. Ze behoren tot de taalfamilie van de Na-dene.

  Hoe maakten indianen kleding?

  Ze waren gemaakt van de huiden van zeehonden en kariboes. De jagers droegen bont en huiden. En in de landbouwgebieden weefde men stoffen van de vezels van wilde planten en van gekweekte katoen. Aan de oostkust en in de wouden droegen veel mannen alleen een lendendoek of een broek en de vrouwen een rok met franjes.

  Wat is het geloof van de indianen?

  Indianenvolken verschillen van elkaar, maar ze geloven allemaal in animisme. De volken in Noord-Amerika, maar ook bijvoorbeeld de Yanomami die in het Amazonegebied op de grens van Venezuela en Brazilië leven. Dieren zijn heel belangrijk in het leven van indianen. Elk volk heeft een ander dier als symbool.

  Wat is de Zonnedans?

  De zonnedans is een eeuwenoud ritueel bij de indianen. Zij spietzen zich met hun buikvel vast aan een boom en scheuren zich al dansend los waarmee zij hopen de verlichting te bereiken. Afscheid nemen van een dierbare lijkt op dit ritueel. Ook u was verbonden en de dood heeft u losgescheurd van een geliefd persoon.

  Wat doet een indiaan?

  De indianen leefden daar in stammen; in die stammen waren ook verschillende culturen. Je had indianen die in tenten leefden (Wigwammen), dat waren rondtrekkende indianen (nomaden). Maar je had ook indianen die op een vaste plek woonden. Vaak waren dat vissers of boeren.

  Wat eten en drinken de indianen?

  De Indianen kunnen dus niet meer leven als vroeger. Voedsel Voor de meeste indianen was de bizon het voornaamste voedsel. Verder aten ze allerlei wilde vruchten, jaagden ze op antilopen en leefden zo voornamelijk op vlees of vis, granen, noten en eetbare planten.

  Waar slapen indianen?

  Een indianentent is de tent, die van oudsher door de indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika als huis wordt gebruikt. Doordat de indianen sinds de 20e eeuw hun manier van leven hebben moeten veranderen, zijn zij ook van tenten in gewone huizen gaan wonen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl