Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Vork MTB speling probleem

5 min read

Gevraagd door: Raul Seawell

Vervang de kettingringbouten: – Als er corrosie, roest of andere kwalen zichtbaar zijn. – Als de moer en de bout korrelig aanvoelen wanneer u ze samen vastdraait. – Als de kettingringbouten te kort of te lang lijken voor de toepassing.

Wat gebeurt er als je de veerweg vergroot?

Elke grotere vorkslag maakt de fiets slapper en verkort zijn bereik. Slappere balhoofdhoeken vergroten het vertrouwen in steil bergafwaarts terrein, maar maken een mountainbike minder wendbaar bij het beklimmen van technische singletracks en brengen de fiets uit balans doordat het gewicht van de berijder naar achteren wordt verplaatst.

Hoeveel invloed heeft de vorkslag op de balhoofdhoek?

Door de veerweg van de vork met 20 mm te vergroten tot 150 mm, wordt de balhoofdhoek met ongeveer 1° verkleind en neemt de hartslag vooraan met 10 mm toe.

Hoe verminder je de verplaatsing van de vork?

Gewoonlijk wordt de slag van een luchtvork verkleind of vergroot door afstandsstukken op de luchtveerconstructie aan te brengen of te verwijderen. Hierdoor wordt de luchtkamer kleiner (slag kleiner, afstandhouder toegevoegd) of groter (slag groter, afstandhouder verwijderd).

Hoeveel invloed heeft de reis van de vork op het bereik?

Als de vork langer wordt, komt het stuur omhoog en wordt de balhoofdhoek kleiner. Een ruwe schatting: elke 20 mm extra veerweg komt overeen met één graad verschil in de balhoofdbuishoek.

Kan ik 150mm vorken op een 140mm fiets zetten?

Het gaat hoe dan ook goed. Alleen als je meer dan 25 mm in veerweg omhoog of omlaag gaat, moet je je echt zorgen maken: je zult waarschijnlijk je geometrie negatief beïnvloeden en schade aan het frame riskeren.

Kan ik een 140mm vork op een 100mm fiets zetten?

Er is geen goede reden om een 140 mm vork op een frame te zetten dat ontworpen is voor 100 mm. Het zal niet beter rijden en het kan breken, zoals vele anderen al hebben opgemerkt.

Is meer vorkverplaatsing beter?

Hoe meer veerweg een vork heeft, hoe groter, zwaarder en stijver de vork zal zijn, dus het chassis zal ook aan deze eisen voldoen. De beloning voor een zwaarder vorkchassis dat beter presteert in de afdalingen is dat het groot en log aanvoelt in de beklimmingen.

Kun je een 130mm vork op een 100mm fiets zetten?

Met 130 mm zit je waarschijnlijk goed, ik zou er niets groters op zetten. De kona frames zijn behoorlijk sterk, ik gebruikte een 130mm vork op mijn 100mm jump bike voor AM en veel FR rijden, dat ging prima.

Is een hoofdhoek van 67 graden slap?

De balhoofdhoek is de hoek van de balhoofdbuis ten opzichte van de grond. Een “slappe” hoek varieert van 63 tot 66 graden. Dit betekent dat de vork van de fiets verder uitsteekt, waardoor hij stabieler rijdt bij hoge snelheden, maar ook langzamer stuurt.

Kun je de veerweg van een MTB-vork inkorten?

Ja, je kunt de veerweg waarschijnlijk verminderen door de luchtschacht van een RockShox vork (Lyrik/Yari/Pike ontwerp) in te korten.

Kun je Fox 36 160mm veranderen in 170mm?

Ja, het werkt gemakkelijk. Veranderde mijn 160mm F36 Wortelbier vork naar 170mm luchtschacht.

Kan een Fox 36 naar 170 mm?

Met de introductie van de Fox 38 is de 36 niet langer leverbaar met 170mm veerweg, maar met 150mm of 160mm veerweg. Fox claimt dat de nieuwe 36 stijver is dan zijn voorganger en dat de prestaties van de luchtvering enorm zijn verbeterd.

Hoeveel sag is een 140mm vork?

35 mm.
Voor de doorbuiging van de vork moet je streven naar 25% doorbuiging. Dus een 140mm voorvork moet 35mm doorhangen.

Moet ik mijn MTB vork upgraden?

In het algemeen krijg je betere prestaties naarmate je meer geld uitgeeft, bij trail en XC vorken krijg je een lichtere vork en een beter gevoel, bij trail/enduro vorken krijg je normaal gesproken betere prestaties, een stijver chassis en meer afstellingen.

Hoeveel veerweg moet een hardtail hebben?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Hoeveel verschil maakt 20 mm veerweg?

Het toevoegen van veerweg aan je vork is een go-to voor veel rijders omdat het niet alleen je geometrie verandert, maar je ook de vruchten plukt van een beetje meer veerweg. Als vuistregel geldt dat een extra 20 mm veerweg overeenkomt met 1° hoekaanpassing en 10 mm groei in het midden vooraan.

Welke invloed heeft de vorklengte op het rijgedrag?

De offset van de vork beïnvloedt de naloop (zie hieronder). Een langere offset resulteert in minder naloop, wat zorgt voor een lichter maar zenuwachtiger stuurgevoel. Omgekeerd vergroot een kortere offset de naloop, waardoor je stabieler en zwaarder stuurt, vooral in steile bochten of op hobbelige stukken.

Kan ik langere vorken op mijn motor zetten?

Als je meer dan 10 mm toevoegt aan je as-tot-kroon lengte, kan dat stress veroorzaken op je frame waar het niet op berekend is. Ook vervalt door het toevoegen van een langere vork meestal de garantie op het frame. Het rij-effect van een langere vork is een slappere balhoofdhoek en een hogere trapas.

Kan ik 140mm vorken op een 120mm fiets zetten?

Van 120 mm naar 140 mm zou prima moeten gaan.

Kun je een 130mm vork op een 100mm fiets zetten?

Met 130 mm zit je waarschijnlijk goed, ik zou er niets groters op zetten. De kona frames zijn behoorlijk sterk, ik gebruikte een 130mm vork op mijn 100mm jump bike voor AM en veel FR rijden, dat ging prima.