Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Trapasbeweging

5 min read

Gevraagd door: Vanessa Lewis

Waarom beweegt mijn trapas?

Als er speling in je trapas zit, betekent dit dat de lagers los zitten of versleten zijn; dit moet snel gerepareerd worden, omdat het de hele aandrijving negatief beïnvloedt, zoals tandwielen en ketting.

Hoe weet ik of mijn trapas los zit?

Hoe herken je een losse BB. Houd de fiets stevig vast en probeer de crank van links naar rechts te bewegen – in het tegenovergestelde bewegingsvlak van de rotatie. Als er speling van links naar rechts is, zit de BB los. Bij een open/loszittende BB moeten de lagers worden bijgesteld (via de stelbeker) of vervangen.

Wat moet ik doen als mijn trapas los zit?


Citaat uit de video: Up it anti-clockwise to loose you can then unscrew the rest by hand net do we use the spanner fix it on the hex head and tighten by turning it in a clockwise. Richting.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Hoeveel kilometer moet een trapas meegaan?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Hoe vaak moet je een trapas vervangen?

Om de drie maanden of zo haal ik de cranks eruit en als het een bb met schroefdraad is, verwijder ik de bb en doe ik de volledige service. Ongeveer drie maanden is normaal gesproken genoeg tijd, zelfs in de beste omstandigheden, om vuil in de kleine openingen en contactpunten rond het crankstel en de trapas te krijgen.

Kun je de trapas te strak aandraaien?

Als de BB te strak staat, kan hij niet draaien zonder te knarsen of stijf aan te voelen. Sterker nog, als je een verstelbare (open/loose) BB te strak aantrekt, zal de BB helemaal niet meer bewegen. Als je dit probleem vaststelt bij een open/loose systeem, moet je de verstelbare cup losser zetten tot de stijfheid afneemt.

Hoe klinkt een gebroken trapas?

Als de crankarmen draaien, maakt de trapas een droog krakend geluid, en dat wordt meestal veroorzaakt door het slingeren van de as rond droge lagers, waar het vet binnenin uit de vele contactpunten is gewassen,” zegt hij.

Moet ik mijn trapas invetten?

In het geval van de trapas gebruikt u het vet bij de montage ervan, of het nu gaat om schroefdraad, perspassing of iets dergelijks, en op dezelfde manier bij het monteren of schoonmaken van de cranks. Het contactpunt van de cranks met de trapas moet ook worden ingevet.

Waarom kraakt mijn fiets als ik hard trap?

Dat krakende gepiep dat je hoort als je trapt “kan betekenen dat [je fiets] een droge ketting of lagers heeft,” zegt Yozell. Uw ketting schoonmaken en smeren is meestal een goede plek om te beginnen met een vreemd geluid, maar als dat het piepen niet oplost, moet u misschien de lagers onderhouden of vervangen (zie hieronder).

Waarom kraakt mijn fiets als ik trap?

Piepen en kraken:
Deze veel voorkomende geluiden zijn meestal te wijten aan DIRECTE of DRIEKE lagers. Vaak zul je merken dat na een tijdje rijden op je motor of in zware omstandigheden deze geluiden de kop opsteken. Gebieden om te controleren of je deze geluiden hoort zijn: Crankstel / trapas.

Waarom kraakt mijn krukas?

De meest voorkomende oorzaak van een piepende krukas is dat de bout los zit. Controleer op speling in uw krukas door aan één kant te trekken en te proberen hem heen en weer te bewegen. Is er speling, controleer dan met een inbussleutel of uw krukasbouten goed vastzitten – de bouten moeten handvast zitten.

Waarom falen bottom brackets?

Ze gaan kapot doordat er water en gruis in het lager komen, waardoor de kogellagers losraken. Dit wordt gevoeld door slecht schakelen of kettingwrijving, en tenslotte kan het lager erg stijf worden als de kogels binnenin vastlopen. Externe lagers kunnen worden schoongemaakt en afgesteld. De meeste hebben een soort afdichting die ook vervangen kan worden.

Slijten trapassen?

Geregistreerd. trapassen slijten na verloop van tijd. soms als je trapas geluid maakt of niet vrij ronddraait moet je de trapas eruit halen, opnieuw invetten en weer erin zetten. als je een nieuwe trapas gaat kopen moet je weten welk type en welke maat je fiets gebruikt.

Hoe lang gaat een trapas mee op een mountainbike?

Ze zouden 3000 mijl moeten meegaan!

Hoe draai je een trapas cartridge vast?

Citaat uit de video: Dit gaat er nu lekker makkelijk in. Zodat ik weet dat de schroefdraden zijn uitgelijnd, neem je trapas gereedschap. En blijf met de hand aandraaien tot het een beetje strak zit. En dan afmaken.

Hoe demonteer ik mijn trapas?

Citaat uit de video: Direct naar beneden bij de trapas of het kan ook gespoten worden door de zadelpen te verwijderen. En recht naar beneden te spuiten en het de kans te geven in te trekken om die schroefdraden vrij te maken.

Hoe draai je pedaallagers vast?

Om de pedalen aan te spannen, draait u het rechterpedaal met de klok mee en het linkerpedaal tegen de klok in.

Hoe draai je een fietscrank aan?

Citaat uit de video: Nu met de schroevendraaier de kegels aandraaien ze neemt de speling in de krukken en beveiligt de lagers van de juiste. Niet te vast aandraaien.

Waarom blijft mijn krukas loskomen?

Als je herhaaldelijk met een losse crankarm hebt gereden, kan het zijn dat hij nu beschadigd is. U zou kunnen proberen de arm vast te draaien met veel koppel, vet op de vierkante conus en schroefdraadborgmiddel (bijvoorbeeld blauwe Loctite, maar in geval van nood werkt elke soort lijm) op de schroefdraad.

Hoe strak moeten mijn cranks zijn?

Citaat uit de video: We stoppen het gereedschap in de dop. Met een paar vingers doen we ongeveer vier inch pond. Soms niet zoveel als je de crankarm naar de lagers brengt.