mei 18, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan je lucht in een Nitrox tank doen?

2 min read

Hoe diep met nitrox?

Met nitrox kun je meer tijd op diepte doorbrengen ten opzicht van duiken met perslucht, wat betekent dat je veel meer uit je duikvakantie haalt. Ook als je maar één duik maakt maar die is dieper dan 15 meter/50 voet, dan komt nitrox van pas.

Wat is ppO2?

In gewone lucht bevindt zich 21% zuurstof. Omdat op zeeniveau een luchtdruk heerst van 1 bar, is het drukaandeel hiervan wat door de zuurstof in deze lucht wordt bepaald 0,21 bar. 21% immers van 1 bar. Die 0,21 bar partiële zuurstofdruk (ook aangeduid met 0,21 bar ppO2) levert voor ons geen probleem op.

Wat staat er op een duikfles?

Of de fles nu gevuld is met perslucht of met verrijkte lucht nitrox (meer zuurstof en wat minder stikstof) of trimix (een mengsel van drie verschillende gassen) voor technisch duiken, een duikfles is een van de belangrijkste onderdelen van een duikuitrusting.

Hoeveel zuurstof zit er in een duikfles?

In gewone perslucht bevindt zich 21% zuurstof. Op een diepte van een kleine 57 meter is hiermee pas een partiële zuurstofdruk van 1,4 bar bereikt. Op iets meer dan 66 meter halen we 1,6 bar.

Wat heb je nodig om perslucht te maken?

Perslucht wordt verkregen met een compressor. Afhankelijk van het type compressor kunnen er oliedeeltjes in de perslucht komen. Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen.

Wat is Zuurstofvergiftiging?

Zuurstofvergiftiging of hyperoxie is het optreden van vergiftigingsverschijnselen door een te hoge partiële druk aan zuurstof. Het is een verschijnsel dat (vooral) duikers ondervinden als ze te diep gaan.

Hoe wordt een duikfles gevuld?

Een duikfles wordt gevuld met een speciale machine, een ‘compressor’. Dit vullen kost ook veel energie, de compressor wordt dan ook behoorlijk warm. Maar er zijn ook draagbare compressoren, die ook aan boord van schepen voor bootduiken worden gebruikt.

Hoe lang duiken met perslucht?

Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.

Wat is perslucht duiken?

Als je gaat duiken neem je eigenlijk gewoon de lucht mee die je nodig hebt. Deze lucht zit samengeperst in de duikfles op je rug. Door de ademautomaat krijg je die lucht in de hoeveelheid die nodig hebt. Het ademen door een ademautomaat gaat net zo makkelijk als door een snorkel!

Wat is technisch duiken?

Technisch duiken betekent dat je duikt met andere gasmengsels, zoals nitrox of trimix of wanneer je duikt met een zogeheten ‘plafond’ – in een grot of wrak, of met een laag ijs boven je. Om zulke grensverleggende activiteiten zo veilig mogelijk te houden zal je speciale opleidingen moeten volgen.

Wat is diepzee duiken?

Diepzeeduiken definities

Het duiken in diep water, onder andere voor wetenschappelijke, militaire en commerciële doeleinden.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl