Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan een potvis een mens inslikken?

4 min read

In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.

Kun je opgeslokt worden door een walvis?

Een Bijbels tafereel voor de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts: een bultrugwalvis slokt een man op. De man, een kreeftenvisser, overleefde de 30 à 40 seconden die hij in de bek van het dier doorbracht, voordat hij werd uitgespuugd.

Hoe lang kan een potvis onder water blijven?

Potvissen kunnen erg diep duiken en tot wel 2 uur onder water blijven zonder tussendoor adem te halen. Hoe doen ze dat? Onderzoekers zijn er pas achter gekomen dat zeezoogdieren die lang onder water kunnen blijven heel veel eiwitten in hun spieren hebben die zuurstof binden.

Wat zit er in de kop van een potvis?

Het spermaceti-orgaan is een orgaan in de kop van potvissen (Physeter macrocephalus) dat de potvis zijn specifieke uiterlijk geeft. Het spermaceti-orgaan is gevuld met een witte, wasachtige substantie, spermaceti of walschot, waaraan het orgaan zijn naam dankt.

Wat is het grootste wat een walvis kan doorslikken?

Het voedsel blijft achter. Tandwalvissen hebben echter een grotere slokdarm, want zij eten grotere prooien. De grootste tandwalvis, de potvis, verslindt reuzeninktvissen van een paar meter en kan best een mens doorslikken.

Waarom kunnen potvissen zo lang onder water blijven?

Potvissen kunnen uitzonderlijk lang onder water blijven, doordat ze heel veel zuurstof in hun lichaam kunnen opslaan. Ze hebben per liter bloed meer rode bloedlichaampjes dan andere zoogdieren, en daardoor ook meer hemoglobine – het bloedeiwit dat zuurstof transporteert.

Hebben potvissen tanden?

Een potvis heeft alleen 20-26 grote kegelvormige zichtbare tanden in de onderkaak, in de bovenkaak zitten rudimentaire tanden die niet door het tandvlees heenkomen.

Kan een walvis je doorslikken?

Hoewel er sporadisch melding wordt gemaakt van walvissen die mensen in hun bek scheppen, is dit uiterst zeldzaam. En voor alle soorten, op één na, is het inslikken van een mens fysiek onmogelijk.

Kan een walvis een mens doorslikken?

De walvis, een Brydesvinvis, greep Schimpf niet om hem op te eten. Het beest was aan het jagen op de sardines. Hij eet normaal gesproken vissen in scholen, schaal- en schelpdieren, maar zeker geen mensen. Met zijn 12 tot 14 meter lange lijf is het een enorm beest, maar behoort hij tot de kleinere walvissoorten.

Kan je dood gaan door walvis geluid?

In ernstigere gevallen heeft het een negatieve invloed op hun gedrag, of zorgt het geluid zelfs voor tijdelijke of permanente gehoorschade of doofheid. Dat geluiden met een zeer hoge intensiteit en geluiden van bepaalde frequenties schadelijk zijn voor organismen is zeker. Maar waar de grens ligt niet.

Wat gebeurt er als een walvis dood gaat?

“Het vlees van de walvis wordt vernietigd in een verbrandingsoven. Botten gaan naar Naturalis. Het team neemt ook weefsels mee, zoals spieren, lever, nieren en het hart. Die worden voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht.”

Kan geluid je dood maken?

De trommelvliezen scheuren bij 160 tot 185 decibel, de longen bij tweehonderd. Om dodelijke slachtoffers te maken moet een ‘lawaaikanon’ dus érg veel geluid produceren, en ook nog eens tamelijk dicht bij de doelgroep staan.

Kan je dood gaan door geluid?

Ja, doodgaan door lawaai kan. Ieder jaar sterven er in Nederland tientallen tot honderden mensen aan een hartinfarct, die in verband wordt gebracht met verkeerslawaai. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ongeveer de helft van alle Nederlanders overlast van geluid.

Hoeveel DB is dodelijk?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen.

Wat doet geluidsoverlast met je?

Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd.