Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kan diepzeeduiken migraine veroorzaken?

4 min read

Wat is decompressie in de duiksport?

In de duiksport en bij het beroepsduiken wordt van decompressie gesproken bij het stijgen uit diep water naar de oppervlakte. De duiker gaat dan van een omgeving met hogere druk naar een omgeving met lagere druk. Decompressie betekent letterlijk “ontdrukken”.

Wat als je te diep duikt?

De ernst varieert sterk. In milde gevallen krijg je hoofdpijn, voel je je wat duizelig of krijg je huiduitslag. In ernstigere gevallen krijg je gewrichtspijn, kun je spasmes krijgen en flauwvallen of zelfs overlijden aan de ziekte. De symptomen treden soms al op tijdens de duik of enkele uren later.

Wat zijn de symptomen van decompressieziekte?

Vermoeidheid of een algeheel gevoel van malaise kan al duiden op een cerebrale vorm van decompressieziekte. Binnenoorsymptomen zijn duizeligheid, gehoorverlies, tinnitus, misselijkheid, braken en ataxie. Spinale symptomen zijn paralyse, sensibiliteitsstoornissen, paresthesieën, urineretentie of defaecatieproblemen.

Hoe ontstaat decompressieziekte?

Decompressieziekte ontstaat doordat stikstof, dat onder druk in het bloed en weefsel is opgelost, belletjes vormt als de druk weer daalt. De kans op decompressieziekte wordt groter bij diepe en lange duiken. Maar er zijn ook andere risicofactoren. Er zijn nogal wat mythes en misvattingen over decompressieziekte.

Hoe diep duiken zonder decompressie?

Voor recreatieve duikers geldt dat een diepe duik een duik is die gemaakt wordt op een diepte tussen de 18 meter en maximaal 40 meter diep. Overigens wordt door veel duikbonden zoals PADI geadviseerd niet dieper te duiken dan 30 meter en wordt 40 meter diep als de uiterste limiet beschouwd.

Hoe lang kun je duiken met een fles?

Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.

Hoe dieper duiken?

Hoe dieper je onder water gaat, hoe meer druk op je lichaam staat. Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij.

Hoe voorkom je decompressieziekte?

Deco kan optreden als de kooldioxide die op diepte in het bloed is opgenomen belletje vormt in het lichaamsweefsel en/of in de bloedvaten. Behoudend duiken en langzaam opstijgen zijn effectieve manieren om het risico op decompressieziekte te beperken.

Hoe ademen bij duiken?

Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.

Waarom decompressiekamer?

Dat is om caissonziekte te voorkomen. Door het duiken op grote diepte komt er erg veel druk op je lichaam te staan, waardoor zich stikstofgas vormt in je bloed. Wanneer je nu te snel weer naar boven komt, gaat door de verminderde druk die stikstof belletjes vormen in je bloed, wat bijvoorbeeld embolie kan veroorzaken.

Hoe werkt een Duikerklok?

Als een duikerklok in het water wordt neergelaten, wordt de lucht in de klok onder invloed van de waterdruk samengeperst. Dit zorgt ervoor dat een duiker normaal kan ademen, omdat de lucht dan de dezelfde druk heeft als het water. Als dit niet zo is, klappen de longen van de duiker samen.

Hoe werkt hoogteziekte?

Wat is hoogteziekte? Hoogteziekte komt door gebrek aan zuurstof. Milde hoogteziekte geeft klachten van hoofdpijn, misselijkheid, braken duizeligheid en kortademigheid. De klachten verdwijnen meestal als men niet verder stijgt.

Wat voel je bij hoogteziekte?

U kunt hoogteziekte krijgen als u te snel naar grote hoogte gaat. Bijvoorbeeld in de bergen. U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid.

Wat zijn de symptomen van hoogteziekte?

Klachten van milde hoogteziekte ontstaan meestal enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte. De verschijnselen bestaan uit hoofdpijn en minstens een van volgende symptomen: misselijkheid en/of braken, slaapstoornissen, duizeligheid en/of zwakte. In het begin zijn de symptomen mild.

Is hoogteziekte gevaarlijk?

De acute vorm van hoogteziekte is niet gevaarlijk en de symptomen verdwijnen meestal na 1 tot 2 dagen.

Kun je doodgaan aan hoogteziekte?

Mensen die vanuit acute hoogteziekte of longoedeem neurologische symptomen ontwikkelen, krijgen als diagnose hersenoedeem. Dat uit zich in ongecoördineerde bewegingen, bewustzijnsstoornissen en coma. Hoofdpijn, misselijkheid en braken kunnen optreden maar dat hoeft niet. Onbehandeld kan HACE leiden tot de dood.

Hoe kom je van hoogteziekte af?

Bij een milde vorm van hoogteziekte volstaat het meestal om twee dagen te rusten en niet verder te stijgen. Om de hoofdpijn te verminderen kun je pijnstillers nemen. Daarnaast helpt acetazolamide om de klachten te verlichten omdat de stof invloed uitoefent op de waterbalans van het lichaam.