Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is het mogelijk om te verdrinken terwijl je een reddingsvest draagt?

4 min read

Zelfs wanneer je na een val overboord bewusteloos bent, is het vrijwel onmogelijk om te verdrinken met een reddingsvest aan. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde ‘zwemvesten’, waarbij je niet automatisch op je rug gedraaid wordt. Reddingsvesten zijn al verkrijgbaar voor kinderen vanaf twee maanden.

Wat is het verschil tussen een zwemvest en reddingsvest?

Het grootste verschil tussen een zwemvest en reddingsvest is dat een zwemvest helpt bij het drijven, maar niet gemaakt is om je te redden. Een reddingsvest heeft daarentegen wel deze functie. Daarnaast heeft een zwemvest minder drijfvermogen in vergelijking met een reddingsvest.

Waar moet een goed reddingsvest aan voldoen?

Volgens de europeese normen heeft een reddingsvest de volgende kenmerken:

  • In opgeblazen toestand een felle opvallende kleur en reflecterende strepen hebben.
  • Een kanteltijd hebben van 5 seconden of minder.
  • De mond minimaal 8 cm boven het water moeten houden (de zogenaamde vrijboordhoogte)

Hoe kies ik een reddingsvest?

Ga je zeilen tijdens wat slechter weer met hogere golven, kies dan voor een reddingsvest van 150 Newton. Hoe hoger het aantal Newton (‘N’), des te beter is het reddingsvest bestand tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast is de keuze voor het type reddingsvest afhankelijk van hoe actief je aan het zeilen bent.

Hoe gebruik je een reddingsvest?

Juiste draagwijze van het reddingsvest

Trek dus nooit een jas over het reddingsvest aan. Zodra je het reddingsvest hebt vastgemaakt kun je testen of het goed zit door je vuist onder de gesp van de borstband te plaatsen. Als er ruimte zit tussen je vuist en je kleding, betekent dit dat je reddingsvest te los zit.

Hoeveel drijfvermogen heb ik nodig?

Voor verreweg de meeste zeilers zal een ‘standaard’ reddingsvest met een drijfvermogen van 170 Newton (of 150/165/180/190N) volstaan. Laat je bij een winkel wel goed voorlichten over de pasvorm en toevoegingen aan het vest en vergeet daarbij niet te vermelden waar je gaat varen en onder wat voor omstandigheden.

Wat is een goed zwemvest?

Het grote voordeel van een vest met met minder dan 50N drijfvermogen, is dat het dun is en daarom veel bewegingsvrijheid biedt. Echter zijn de vesten met minder dan 50N drijfvermogen niet officieel gecertificeerd. Zwemvesten met 50N drijfvermogen worden veel gebruikt tijdens actieve watersporten.

Welk drijfvermogen reddingsvest?

De capaciteit van een reddingvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Heeft u al een reddingvest, dan kunt u nazien wat hiervan de capaciteit is. Vaak hebben reddingvesten een capaciteit van 150N. Dit vermogen is prima zolang uw kleding geen lucht vasthoudt.

Hoeveel reddingsvesten aan boord?

Daarnaast bent u verplicht voor elk opvarende een reddingsvest bij u te hebben, dqat geld voor elk schip. Daarvoor zijn speciale nood reddingsvesten verkrijgbaar.

Wat betekent drijfvermogen?

Het vermogen van een object om te kunnen blijven drijven in een vloeistof of gas. Als het object een lagere dichtheid heeft dan de dichtheid van de vloeistof waarin het wordt gelegd, blijft het object drijven. Dit wordt positief drijfvermogen genoemd.

Hoe draag je een zwemvest?

Tips voor goed gebruik van een reddingsvest

  1. Een reddingsvest werkt alleen als je het draagt!
  2. Het vest moet je goed passen.
  3. Maak alle sluitingen en de ceintuur vast.
  4. Gebruik ook de kruisbanden! …
  5. Draag het reddingsvest over je jas, niet eronder.
  6. Maak er een gewoonte van: aan boord = reddingsvest aan.

Kan je een zwemvest wassen?

Wassen. We adviseren om je zwemvest eens per maand te wassen zodat je nare geuren voorkomt. Je hebt een emmer, schoon water/tuinslang, zachte borstel en wasmiddel nodig om je vest te wassen.

Hoe lang gaat een reddingsvest mee?

De levensduur van opblaasbare reddingvesten is in de regel op 10 jaar gesteld. Uitgangspunt voor de 10 jarige termijn is echter een regelmatige keuring van het reddingsvest in een periode van maximaal twee jaar.

Wat betekent 150N bij reddingsvest?

150 of 275 Newton

De capaciteit van een reddingsvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Veel reddingsvesten hebben een capaciteit van 150N. Dit vermogen is prima zolang je kleding geen lucht vasthoudt.

Hoe vaak moet een reddingsvest gekeurd worden?

In Nederland is het niet verplicht om je reddingsvest te laten keuren voor de pleziervaart. In de beroepsvaart moeten reddingsvesten elk jaar gekeurd worden. Bij de reddingsvesten voor de pleziervaart wordt wel geadviseerd om het reddingsvest iedere twee jaar te laten keuren.