Nederlands | English

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoeveel kost het om een berenhuid te laten looien?

3 min read

Hoe moet je looien?

Het is heel belangrijk dat de huid of vacht zo snel mogelijk in zout wordt gelegd en dat er zoveel mogelijk vet van het leer wordt verwijderd, dit voorkomt rotting en kale plekken. Na een tijdje in het zout te hebben gelegen, worden ze een nacht lang gewassen in een grote looibak met warm water en zeep.

Waar kan ik huiden laten looien?

Heeft u interesse in het laten looien van een huid of vacht? Dit is mogelijk via ons. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen over het looi proces lezen, wij adviseren u om alsnog telefonisch contact met ons op te nemen via +31 (0) 515 57 24 61.

Hoe een huid looien?

In een grote looibak, met warm water en zeep, worden de huiden of vachten een nacht lang gewassen. worden ze ontdaan van vuil. Na het wassen, wordt met een ontvleesmachine de achtergebleven vet- en vleesresten verwijderd. Daarna worden de ze nogmaals gewassen.

Wat doen looistoffen met leer?

Leerlooien is een werkwijze om van de huid van dieren leer te maken voor kleding, schoeisel of andere toepassingen door middel van een looistof. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt.

Hoe maak je een Looibad?

Aluin en zout mix (3 kg) voor een looibad van ongeveer 7 liter. Dit is voldoende voor het looien van kleine zoogdierhuiden zoals bijv. mollen, hazen, marters, enzovoort. Het looibad is meermalen te gebruiken.

Wat gebeurt er met koeienhuid?

Na het slachten van het rund wordt de huid gereinigd van alle bederfelijke resten en opgeslagen in koelcellen zodat de huiden houdbaar blijven. De ruwe huiden worden verhandeld op de huidenmarkt waar de prijs door het spel van vraag en aanbod tot stand komt.

Waar wordt leer gelooid?

Leerlooierijen in het buitenland

In Europa zijn er een aantal landen die heel goed zijn in het leerlooien en die dus bekend staan om hun goede kwaliteit. In Italiƫ, Spanje, Engeland, Frankrijk en Marokko wordt goede kwaliteit leer gelooid. Ook in India en Pakistan wordt leer gelooid.

Hoe wordt leer gekleurd?

Er zijn uiteraard verschillende manieren om het leer te verven. Zo spreken we van doorgeverfd of vatgeverfd leer wanneer het leer in grote vaten ( drums) heeft gezeten. Door het toevoegen van kleurstoffen en het continu ronddraaien van de vaten worden alle huiden zeer gelijkmatig geverfd.

Wat doen looistoffen?

Tannine (looistof) is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen. De stoffen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Ook in hout (onder andere eik) en vruchten (onder andere kweepeer, avocado, kaki) en galappels zitten tannines.

Wat is crust leder?

CRUST LEER

Gedeeltelijk bewerkt leer dat is nagelooid, geverfd en gevet, maar nog niet (volledig) is afgewerkt.

Wat is plantaardig gelooid leer?

Plantaardig looien is een methode om de huid in een pure en natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik van schadelijke chemicaliƫn. De werkwijze wordt gebruikt om de dierenhuid te stabiliseren en het resulterende leer te kunnen verwerken.

Hoe lang gaat Ecoleer mee?

Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.

Is kunstleer duurzaam?

Helaas is het productieproces van kunstleer vaak niet veel mens- en milieuvriendelijker dan het looiproces van chemisch koeienleer, omdat het kunstleer vaak van kunststof gemaakt wordt.

Kan kunstleer tegen water?

Voor- en Nadelen van Kunstleer

Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.

Is imitatieleer waterdicht?

Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.

Hoe verzorg je nepleer?

Vlekken moeten zo veel mogelijk met witte tissues worden opgenomen. Gebruik voor het ‘natte’ onderhoud een lauw sopje van alkalivrije zeep en een schone, niet al te vochtige zeem. Na deze behandeling kunt u de bekleding met een zachte, niet pluizende doek droog deppen. In geen geval wrijven!