Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe ziet de vrucht van een esdoorn eruit?

4 min read

Net als alle esdoorns heeft deze soort gevleugelde vruchten, die twee aan twee bij elkaar zitten. De vleugels van de vruchten vormen een scherpe tot een rechte hoek, smaller aan de basis. Deze vruchten ontkiemen de volgende lente. Ze zijn giftig voor paarden.

Wat is de vrucht van een esdoorn?

De vrucht, een gevleugd nootje, of samara, is voorzien van een grote vleugel. Er zitten twee splitvruchten aan één steeltje; de vleugels staan tegenover elkaar en geven zo een goede verspreiding door de wind.

Welk blad lijkt op esdoorn?

De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten.

Hoe esdoorn scheuten verwijderen?

Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.

Welke esdoorn is giftig?

Welke esdoorn is giftig? Uit Amerikaans onderzoek (2013) kwam reeds naar voren dat de zaden van de Vederesdoorn (Acer negundo) de gifstof hypoglycine A bevatten. Er komen ook verschillende soorten esdoorns voor in Nederland, waarvan de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.), de Noorse esdoorn (Acer platanoides L.)

Hoe herken je de gewone esdoorn?

De Gewone esdoorn heeft gezaagde randen aan het handnervige blad en de steel kleurt vanaf het blad naar het uiteinde roodachtig. Volgroeide bladeren van de Gewone esdoorn zijn meestal donkergroen van kleur en verkleuren in het najaar bijna niet; ze blijven doorgaans donkergroen tot donkerbruin.

Is esdoorn hard hout?

Esdoorn is een dichte, vrij harde houtsoort die zich makkelijk laat bewerken. Het hout wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt vanwege de lichte kleur, sterkte en de hardheid. Andere namen: Ahorn, maple, érable, sugar maple, silver maple en red maple.

Hoe ziet het blad van een esdoorn eruit?

Het blad van de esdoorn kan ook drie of zevendelig zijn. De bladeren staan recht tegenover elkaar aan de tak en kruisgewijs aan de takken. Het blad heeft een gezaagde rand en een rode bladsteel. Aan de onderzijde van het blad vind je kleine haartjes in de oksels van de nerf.

Welke boom heeft propellers?

De gevleugelde zaden van de esdoorn omhoog gooien om te zien hoe ze als een helikoptertje naar beneden dwarrelden. Soms, als de propellerachtige vleugels de thermiek vingen, bleven ze extra lang in de lucht. Maar de boom ontwikkelt deze gevleugelde zaden natuurlijk niet om kinderen te vermaken.

Is Acer hetzelfde als esdoorn?

Inheemse esdoorn (Acer)

Van de esdoorn (Acer) bestaan zo’n 120 soorten. In ons land komen de Spaanse aak (Acer campestre) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) voor, dit worden grote bomen. Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten, vaak met een extra felle herfstkleur.

Is Spaanse aak giftig?

Er is onderzocht en bewezen dat veldesdoorn (Spaanse Aak) niet giftig is. Esdoornscheuten blijven ook in gedroogde vorm giftig, dus ook in hooi. Uit onderzoek op hooi van een jaar oud bleek dat de scheuten giftig blijven.

Welke soorten esdoorns zijn er?

Inhoudsopgave

  • Soorten Esdoorns.
  • Veldesdoorn of Spaanse Aak (Acer Campestre) Acer Campestre ‘Elsrijk’ …
  • Slangenhuidesdoorn (Acer Capillipes)
  • Chinese esdoorn (Acer Davidii) …
  • Veldesdoorn (Acer Negundo) …
  • Japanse Esdoorn (Acer Palmatum)
  • Noorse Esdoorn (Acer Platanoides) …
  • Kogelesdoorn of bolesdoorn (Acer Platanoides ‘Globosum’)

Wat voor esdoorn heb ik?

Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt.

Determinatie is het makkelijkst op grond van de vorm van het blad op het oog. Opvallend is de bast van de gewone Esdoorn: deze heeft vaak identiek aan de plataan stukjes bast eraf, zodat je lichte vlekken zien waar de schors een stukje weg is.

Wat voor bomen zijn er?

Er zijn waarschijnlijk zo’n 5000 verschillende soorten bomen te benoemen in Nederland. Toch zijn er maar 35 inheemse soorten. En helaas, die worden bedreigd. Rondom inheemse bomen zie je veel meer leven dan rondom bomen die van buiten Nederland komen.

Hoe herken je een esdoorn in de winter?

Wanneer de boom geen zwarte knoppen heeft, maar wel vleugeltjes, is het waarschijnlijk een Esdoorn. De knoppen zijn dan vrij groot en groenig. De bast is meestal vrij glad. Bij een esdoorn in de winter zie je ook vaak heel veel losse steeltjes aan het eind van de takken, waar de vleugeltjes eerst aanzaten.

Hoe groot kan een esdoorn worden?

De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van wel 30 of 40 meter en groeit in het begin zeer snel. Na vier jaar is de boom ongeveer drie meter hoog. De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden.

Hoeveel groeit een esdoorn per jaar?

Groeisnelheid en kenmerken bladeren

De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van dertig tot soms veertig meter en groeit in het begin zeer snel. In de eerste drie, vier jaar kan met gemak al een hoogte van drie meter worden gehaald en daarna groet de esdoorn alleen maar sneller.

Hoe snel groeit Acer rubrum?

Hoe snel groeit een Acer rubrum? Een Acer rubrum heeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 15 – 20 (25) m.