Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe zie je op een oplosbaarheidscurve of een oplossing verzadigd is?

3 min read

Bij de oplosbaarheid kijk je naar de maximale hoeveelheid stof die je kunt oplossen in een oplosmiddel. Als in een oplosmiddel de maximale hoeveelheid stof is opgelost is de oplossing verzadigd.

Hoe herken je dat de oplossing verzadigd is?

Verzadigd. Als de maximale oplosbaarheid bereikt is, is een oplossing verzadigd.

Kan een heldere oplossing verzadigd zijn?

b Als je de suspensie een tijdje laat staan en de heldere vloeistof afschenkt, is dat dus een verzadig- de vloeistof. Een heldere vloeistof kan dus verzadigd zijn.

Hoe weet je of iets oplosbaar is?

Een simpele kijk op de oplosbaarheid geeft het zinnetje ‘like dissolves like’ aan. Dit wil zeggen dat de stof graag oplost in een oplosmiddel met gelijke polariteit. Zo lossen polaire beter op in polaire, en apolaire beter in apolaire stoffen.

Hoe weet je of een zout goed oplosbaar is?

Een goed oplosbaar zout zal van een vaste vorm opsplitsen in losse ionen. Dat komt doordat de waterdeeltjes dus om de losse ionen heen gaan zitten. De afkorting aq (Latijns: aqua = water) betekent dat het zout is opgelost in water. Een zout kan dus ook slecht oplossen in water.

Is een oplossing altijd helder?

OPLOSSING: mengsel waarin de opgeloste stof is opgedeeld in losse moleculen, die gelijkmatig verdeeld zijn. Een oplossing is altijd helder. Bij oplossen gebruik je vrijwel altijd water (een goedkope, ongevaarlijke vloeistof). Als iets minder oplost of juist goed oplost spreek je van verschillen in oplosbaarheid.

Is een oplossing altijd helder en kleurloos?

Oplossingen zijn altijd helder. Sommige zijn kleurloos. Andere gekleurd. Een helder mengsel van twee (of meer) vloeistoffen noemen we ook een oplossing.

Hoe lang duurt het voordat zout oplost in water?

Hoe lang duurt het voordat zout oplost in water? Rondom zie je een witte rand. Door het roeren lost het zout op in het water. Na twee dagen is het water op het bord verdampt en blijft het zout over.

Wat gebeurt er als je zout oplost in water?

Bij het oplossen van een zout in water valt het zout uiteen in ionen. Deze kunnen positief of negatief geladen zijn en gecoördineerd worden door polaire watermoleculen.

Hoe herken je een Neerslagreactie?

Een neerslagreactie vindt plaats als twee oplossingen van goed oplosbare elektrolyten samen een slecht oplosbaar zout vormen. Dit slecht oplosbare zout wordt een vaste stof en vormt een neerslag. Elektrolyten kunnen zoutoplossingen zijn maar ook oplossingen van moleculaire verbindingen zoals zwavelzuur (H2SO4).

Hoe weet je of een stof neerslaat?

Om deze reactie te bepalen, doet men het volgende: Bepaal welke positieve en negatieve ionen in de oorspronkelijke oplossingen aanwezig zijn. Ga na welke twee nieuwe combinaties deze zouden kunnen vormen. Als een van deze combinaties slecht oplosbaar is, zal die combinatie neerslaan als vaste stof.

Wat is een Gasontwikkelingsreactie?

Bij samenvoegen van stoffen of oplossingen vormt zich vaak een onoplosbaar gas. Dit gas zal uiteraard uit de oplossing opborrelen. We noemen dit een gasontwikkelingsreactie. Zowel in een neerslag- als een gasontwikkelingsreactie wordt zichtbaar een onoplosbare stof gevormd.

Wat voor reacties zijn er?

Vormingsreacties, Ontledingsreacties, ionreacties, neerslagreacties, Exotherme reacties, Endotherme reacties, Zuur-base reacties, Redoxreacties, Additie, Substitutie, Hydrolyse, Condensatie, Polymerisatie, enzovoort. Bij vormingsreacties wordt een stof gevormd uit zijn elementen. Meestal zijn vormingsreacties exotherm.

Wat versta je onder de activeringsenergie?

De activeringsenergie (meestal aangeduid als Ea) is de energie die een systeem nodig heeft om een chemische reactie te laten doorgaan.

Wat is een vergelijking van een reactie?

Een reactievergelijking is een symbolische voorstelling van een chemische reactie of een kernreactie, waarin wordt aangegeven welke reagentia reageren tot welke producten, en in welke verhoudingen.