Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe kan een brede MTB-band een lagere rolweerstand hebben dan een smalle gravelband?

5 min read

Gevraagd door: Jessica Moore

Dat komt omdat bij gelijke spanning de karkasspanning van de bredere band hoger is en het contactvlak korter en breder is. De eerste van deze factoren betekent dat er minder energie verloren gaat aan karkasbuiging, en de tweede vermindert de rolweerstand omdat het kortere, bredere contactvlak de wrijvingsverliezen vermindert.3 sep, 2021

Hoe beïnvloedt de breedte van de band de rolweerstand?

Banden met een kleinere diameter hebben een hogere rolweerstand bij dezelfde bandenspanning, omdat de vervorming van de band verhoudingsgewijs groter is. De band wordt meer afgevlakt en is “minder rond”. Bredere banden rollen beter dan smallere banden.

Rollen smallere banden sneller?

Mythe 1: Bredere banden zijn trager
Bijna een eeuw lang hebben fietsers ‘geweten’ dat smallere banden sneller rollen. Sommige mensen realiseerden zich dat bredere banden in theorie sneller zijn door hun kortere contactvlak, dat minder vervormt tijdens het rollen.
3 januari 2018

Zijn bredere mountainbikebanden beter?

Overweeg bredere banden: Bredere banden zijn wel zwaarder, maar bieden meer tractie (een pluspunt voor zand) voor een zelfverzekerder gevoel. Ze accepteren ook meer luchtvolume om oneffenheden te absorberen. U kunt kiezen voor een bredere band op een bestaande velg of bredere velgen aanschaffen waarop nog bredere banden passen.

Welke factoren zijn van invloed op de rolweerstand van banden?

Bandenspanning, banddiameter, bandbreedte, bandconstructie, loopvlak van de band en andere factoren hebben allemaal invloed op de rolweerstand. Op een volledig glad oppervlak geldt het volgende: Hoe hoger de bandenspanning, des te geringer de bandvervorming en dus de rolweerstand.

Hebben bredere banden minder rolweerstand?

Uiteindelijk blijkt uit onze roltests dat bredere banden bij gelijke bandenspanning inderdaad minder rolweerstand veroorzaken dan smallere.
3 sep, 2021

Zijn bredere banden beter dan smalle?

Vanuit veiligheidsoogpunt hebben beide types hun goede kanten: Op een droge weg bieden bredere banden meer grip dan smalle, maar het risico op aquaplaning is groter met brede banden. – In de winter zijn smalle banden beter onder extreme omstandigheden, omdat ze een hogere oppervlaktedruk tegen de weg bieden.
25 apr 2019

Geven bredere banden een betere acceleratie?

Langzamere versnelling en hardere besturing
Bredere banden zijn zwaarder, wat tot gevolg heeft dat de auto zwaarder wordt. Dit vermindert de acceleratie van de auto. Door het grote contactoppervlak vertragen brede banden niet alleen de acceleratie, maar zorgen ze ook voor hard sturen en een slechte wegligging van de auto.
8 mrt 2020

Hoe verminder je de rolweerstand?

Een manier om de rolweerstand te verminderen is de luchtdruk in uw banden te verhogen tot de aanbevolen waarde. Door de bandenspanning te verhogen, vervormt de band minder tijdens het rijden, waardoor minder energie wordt verspild.

Wat is het voordeel van bredere fietsbanden?

Met een grotere luchtkamer tussen jou en de weg, kun je met een bredere band de spanning verlagen zonder het risico te lopen op een lekke band (waarbij de binnenband lek raakt doordat hij tussen de velg en de grond wordt ingeklemd).
2 jun 2020

Wat is de beste bandbreedte MTB?

Dit betekent dat een compromis moet worden gesloten: crosscountry mountainbikers gebruiken meestal banden met een breedte van 1,8 tot 2,2 inch, terwijl agressievere “All-Mountain” rijders en downhill racers banden tot 2,1 en 2,4 inch breed gebruiken.

Hoe breed zijn te brede MTB-banden?

Citaat uit video: En als je're rijden lijkt op Perry Roubaix. Dan 30 mil rubber zoals lizzie diegnan naar de overwinning schreef. Of zelfs breder. Dat's waarschijnlijk je beste gok.

Zijn dikke banden goed voor mountainbiken?

Het belangrijkste verschil tussen fat bikes en gewone mountain bikes is dat fat banden breder zijn dan gewone banden, waardoor ze beter geschikt zijn voor het rijden op zachte ondergronden zoals zand, modder of sneeuw en harde ijsbedekte gebieden. De ongewone proporties van fat bikes trekken de aandacht.

Vertragen bredere banden je MTB?

De breedte heeft hetzelfde negatieve effect op de rolweerstand van elke band, alleen draagt de voorkant minder bij aan de totale weerstand.
31 mrt 2020

Word je trager van bredere fietsbanden?

Waarom zijn brede banden populair aan het worden? Het blijkt dat, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, bredere banden niet langzamer zijn dan magere banden, en in sommige gevallen zelfs een lagere rolweerstand opleveren.
12 jun 2018

Zijn bredere fietsbanden stabieler?

Citaat uit video: Mensen vragen ook

Waarom zijn bredere banden sneller?

Het blijkt dat bredere banden sneller zijn en bovendien meer comfort en tractie bieden. In de allereerste dagen van het wielrennen op de weg, waren de banden breed omdat de wegen slecht geasfalteerd waren, en in veel gevallen zelfs helemaal niet geasfalteerd.
12 jun, 2018

Hoe verlaag je de rolweerstand?

Een manier om de rolweerstand te verminderen is de luchtdruk in uw banden te verhogen tot de aanbevolen waarde. Door de bandenspanning te verhogen, vervormt de band minder tijdens het rijden, waardoor minder energie wordt verspild.

Hoe kan ik de rolweerstand van mijn fiets stoppen?

Als u sneller wilt fietsen – of een bepaalde snelheid met minder inspanning wilt rijden – moet u uw banden zorgvuldig kiezen en ze goed afstellen om de rolweerstand te minimaliseren.
8 dec 2020

Neemt de rolweerstand van banden toe met de snelheid?

De kracht van de rolweerstand verandert niet bij hogere snelheden.
22 feb 2011

Wat zijn twee factoren die van invloed zijn op de rolweerstand?

Factoren die bijdragen tot de rolweerstand zijn de (mate van) vervorming van de wielen, de vervorming van het wegdek, en de beweging onder het wegdek.

Heeft het gewicht invloed op de rolweerstand?

Extra gewicht veroorzaakt een grotere vervorming van de zijwanden en het loopvlak van een band, waardoor de rolweerstand toeneemt. De rolweerstand neemt recht evenredig toe met het gewicht dat het wiel draagt en is gelijk aan ongeveer 0,3 tot 0,5 procent van de belasting op het wiel.
9 sep 2013