mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe groot is het hart van een blauwe vinvis?

3 min read

Een blauwe vinvis kan 30 meter lang worden en wel 200 ton zwaar. Om dit gigantische lijf continu van zuurstof te voorzien pompt een enorm hart (ruim 300 kilo) het bloed met imposante slagen rond (80 liter per hartslag).

Waarom leeft de blauwe vinvis niet in de Noordelijke IJszee?

De blauwe vinvis leeft in alle wereldzeeën met uitzondering van de Noordelijke IJszee. De dieren leven op volle zee (pelagisch), maar blijven aan de oppervlakte, omdat hun voedsel zich daar ook bevindt. ’s Zomers bevinden ze zich aan de rand van het pakijs, ’s winters meer in subtropische wateren.

Welk dier heeft het grootste hart?

De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo’n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.

Hoe breed zijn de aderen van een walvis?

Het hart is zo groot als een auto en sommige bloedvaten zijn zo wijd, dat een volwassen mens erdoorheen kan zwemmen.

Wat is de grootste vis ter wereld?

De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby’s: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.

Heeft ieder dier een hart?

De meeste dieren wel, maar niet allemaal. Gewervelde dieren, waartoe ook de mens behoort, zijn beweeglijk en actief. Het hart is voor deze dieren een onmisbaar instrument om voedingsstoffen naar de lichaamscellen te transporteren. De harten van zoogdieren en vogels zien er vrijwel hetzelfde uit.

Welk dier heeft 10 harten?

Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!

Wat is de gevaarlijkste vis ter wereld?

Steenvissen hebben stekels op de rugvin die een krachtig neurotoxine bevatten, een gifstof die kan leiden tot hevige pijn en verlamming, en zelfs de dood kan veroorzaken bij mensen. Daardoor staan ze bekend als de giftigste vissen ter wereld.

Wat is de engste haai?

De tijgerhaai woont vooral in tropische en subtropische warme en gematigde wateren. Heel af en toe komt hij wel een voor in de Middellandse Zee, maar dat is zeker geen permanente verblijfplaats voor hem. Wetenschappers vermoeden wel dat door de opwarming van de aarde de tijgerhaai zijn leefgebied aan het uitbreiden is.

Wat is de grootste haai van de wereld?

De megalodon was de schrik van de zee

Zo zou je de grootste haai aller tijden, de megalodon, kunnen beschrijven. De enorme oerhaai was namelijk tot 18 meter lang en kon maar liefst 50 ton wegen, wat overeenkomt met het gewicht van 18 volwassen mannetjesolifanten.

Wat is de zeldzaamste haai?

Australische wetenschappers hebben twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld opgespoord. De twee volwassen speertandhaaien (een mannetje en een vrouwtje) zijn gevangen in de Wenlock Rivier in de Australische staat Queensland. De speertandhaai komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan.

Kan de megalodon nog bestaan?

In films wordt voortdurend de gedachte levend gehouden dat dit achttien meter lange monster nog altijd ergens in de inktzwarte diepte huist, maar de megalodon is wel degelijk uitgestorven.

Wat is de sterkste haai ter wereld?

De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.

Hoe gevaarlijk is een stierhaai?

De stierhaai

Vooral als zwemmers aan de oppervlakte zwemmen is het voor de haai moeilijk te bepalen of het een menselijk persoon of prooidier is. Hij staat bekend als een agressieve haai waardoor een aanval door het roofdier levensgevaarlijk kan zijn.

Welke haaien vallen geen mensen aan?

Er zijn meer dan driehonderd haaiensoorten en slechts enkele daarvan kunnen een mens dodelijk verwonden: de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas)

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl