mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe breng je de gelcoat van een boot aan?

3 min read

Hoe breng je gelcoat aan?

In algemeen mag de gelcoatlaag tussen de 0,4 en 0,7 mm zijn. Indien men met de kwast aanbrengt zit men met twee lagen al snel tussen de 0,5 en 0,7 mm. Polyester is gevoelig voor vocht en tocht. Vooral de uitharding van een dunne laag gelcoat kan hierdoor vertraagd worden.

Hoe repareer je gelcoat?

Het repareren van ondiepe krassen in de gelcoat is een vrij simpele reparatie. Je kunt de krassen er gewoon uit schuren en het oppervlak vervolgens polijsten om de kras weg te werken. Hierna kun je de resterende schuurkrasjes polijsten met polijstpasta grof en fijn.

Hoe lang moet gelcoat drogen?

Hoeveel polyester verharder heb je nodig voor polyester giethars?

MEKP Potlife Uitgehard
0,4% 40 min 2 uur
0,7% 27 min 1,5 uur
1% 25 min 45 minuten
0,3% 48 min 45 minuten

Hoe dik is gelcoat?

De dikte van de laklaag op een stalen ondergrond is gemiddeld ongeveer 0,2 mm dik waarbij een gelcoat laag op polyester gemiddeld 0,4 tot 0,7 mm dik is. Deze cijfers zijn niet 1 op 1 te vergelijken vanwege de hardheid van de ondergronden, maar geeft wel weer dat 0,4 tot 0,7 mm gelcoat een aardige beschermlaag vormt.

Wat is het verschil tussen gelcoat en topcoat?

Het verschil tussen een gelcoat en een topcoat

Gelcoat gebruik je voor verwerking in een mal (als eerste laag). Deze droogt plakkerig op. Hierdoor zal bijvoorbeeld glasweefsel beter blijven plakken. Een topcoat bevat een extra ingrediënt waardoor deze coat wel plakvrij opdroogt.

Hoe gelcoat polijsten?

Werkwijze:

  1. Maak de ondergrond schoon en vetvrij. …
  2. Maak de (harde) poetspad een beetje nat met water. …
  3. Verdeel de polish dun over het oppervlak.
  4. Polijst het oppervlak nu met een laag toerental.
  5. Verhoog het toerental tijdens het polijsten licht, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Is gelcoat waterdicht?

De gelcoat is een waterdichte laag, maar als er een klein gaatje (speldeprik/pinhole) in zit kan er water tussen de gelcoat en het laminaat komen. Door uitzetten laat de gelcoat los van het laminaat en ontstaat het bobbeltje.

Waarom gelcoat gebruiken?

Gelcoat is in principe bedoeld als eerste laag in een mal. Bij kleine reparaties aan bestaande gelcoat kan ook nog vrij makkelijk een goed resultaat worden bereikt.

Wat is gelcoat boot?

Gelcoat is de eerste laag op een polyester schip. Het bepaalt de kleur van je schip en is de barriére tussen het water en je polyesterlaminaat (wat niet waterdicht is). Het is dus belangrijk om scheurtjes of krassen in de gelcoat tijdig te repareren. Zo voorkom je dat het polyesterlaminaat vocht op gaat nemen.

Wat is een goede boot wax?

Het beste product hiervoor is de Epifanes Super Poly Boat Wax. Deze once-a-year wax vult alle kleine poriën op en zorgt voor een gesloten, water afstotend oppervlak waar vuil en water lastig op hecht. De gelcoat behoudt hierdoor aanzienlijk langer zijn glans en kleur.

Waar maak je een boot mee schoon?

Een zachte borstel en milde shampoo is verstandig voor de gelakte onderdelen van de boot. Een harde borstel is weer beter voor het teakdek of luiwagen voor gelakte ondergronden. Naast borstels zijn er ook speciale washandschoenen. Dit werkt vaak prettig om de boot mee schoon te maken.

Hoe krijg je polyester weer glimmend?

Een polijstmiddel is nodig om doffe polyester gelcoat te laten glanzen. Zonder dit polijstmiddel is polyester polijsten niet mogelijk. In de polijstpasta zit een slijppasta die een minuscuul toplaagje van de gelcoat kan verwijderen.

Hoe krijg je vergeeld polyester weer wit?

Eens Had u een mooie witte polyester gelcoat romp. En deze is nu vergeeld door veroudering en vervuiling. Wel dan kan u de oplossing vinden met het yachtcare product Antigilb. Deze vloeibare reiniger zorgt er immers voor dat de verkleurde gelcoat terug wit van kleur komt.

Waarmee polyester poetsen?

Een grof boot polijstmiddel gebruikt u voor het verwijderen van oxidatie, kalkaanslag, verkleuring, diepe krassen of het herstellen van sterk verweerd en dof geworden polyester. Het polijsten kunt u met de hand doen maar wordt aanbevolen met de polijstmachine.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl