mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Als de basis hetzelfde is, tellen de exponenten dan op?

2 min read

Hoe ziet een exponent eruit?

Meestal ziet dit eruit als een ^ of x^y.

Hoe tel je machten bij elkaar op?

Vuistregels

  • Gelijksoortige termen mag je bij elkaar optellen, de macht blijft hetzelfde: xa+ xa= 2xa
  • Machten van gelijksoortige letters mag je optellen bij vermenigvuldigen: xa · xb = xa+b
  • Vermenigvuldigen gaat voor optellen.

Wat is gebroken exponenten?

In een uitdrukking als a^b heet a het grondtal en b de exponent. Wanneer de exponent niet heeltallig is spreken we van een gebroken exponent en als de exponent kleiner is dan 0 spreken we van een negatieve exponent.

Hoe doe je machten min elkaar?

Rekenregels machten

  1. Als twee termen worden vermenigvuldigd met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten bij elkaar optellen, dus: a p x a q = a p+q
  2. Als twee termen door elkaar worden gedeeld met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten van elkaar aftrekken, dus: a p/a q = a p-q.

Hoe vind je het exponent?

Met een logaritme kun je de exponent berekenen. Bij de formule g x = a is g je grondtal en x het exponent. Je kunt deze formule omzetten naar een logaritme. Je krijgt dan het volgende: log (a) = x .

Hoe noem je de uitkomst van een Machtsverheffing?

Een machtsverheffing bestaat altijd uit twee getallen: Een grondgetal en de exponent. Wanneer de exponent een twee is, wordt het grondgetal met zichzelf vermenigvuldigd. De uitkomst van de vermenigvuldiging is dan een kwadraat.

Hoe rekenen met Vierkantswortels?

Je vermenigvuldigt de getallen en de getallen onder het wortelteken met elkaar. De laatste uitkomst komt dan natuurlijk weer onder het wortelteken. Daarna is het bedoeling dat je het getal onder het wortelteken zo klein mogelijk maakt.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl